Žestoka borba SAD i Kine zbog naziva virusa

Izvor: B92, 26.Mar.2020, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žestoka borba SAD i Kine zbog naziva virusa

Peking -- Kina je izložena snažnim pritiscima zbog insistiranja državnog sekretara SAD Majkla Pompea da se koronavirus nazove "Vuhan virus".

Pompeo insistira na tom nazivu po gradu Vuhanu, u kome je virus otkriven.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je danas ocenio da je reč o nastojanju da se Kina "žigoše" i diskredituje njen napor, a i da Pompeo pokušava da skrene pažnju i prebaci odgovornost.

"On ima veoma loše namere", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Geng novinarima na dnevnom brifingu.

Geng je takođe branio kineske napore u suzbijanju virusa i negirao da traži odgovornost za epidemiju na drugom mestu.

Kina je optužena da je pokušala da ublaži informacije o epidemiji tokom rane faze, a neki od njenih diplomata otvoreno su usugerisali da je virus mogao da bude uvezen u Kinu iz Sjedinjenih Država.

Pompeov poziv da se koronavirus nazove "Vuhan virus" dat na virtuelnom sastanku ministara spoljnih poslova iz Grupe 7 vodećih industrijskih zemalja, rezultirao je njihovom odlukom da ne objave zajedničko saopštenje.

Svetska zdravstvena organizacija i drugi upozoravali su da virus u nazivu ne treba da sadrži geografsko poreklo zbog njegove globalne prirode, pa je čak i predsednik Donald Tramp odustao od termina koje je koristio - "kineski virus" ili "azijski virus", jer su kritičari rekli da podstiču diskriminaciju prema Azijcima i Amerikancima azijskog porekla.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.