ZAKAZANA NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Da li možemo da očekujemo popuštanje mera?

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2021, 14:54

ZAKAZANA NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Da li možemo da očekujemo popuštanje mera?

Uskoro nove mere

Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa zakazana je za utorak u 10 sati.

Podsećamo, sednica je bila zakazana za ponedeljak ali je pomerena za dan kasnije.

Da se na Kriznom štabu razmišlja o popuštanju mera, potvrdio je u ponedeljak epidemiolog dr Kon, ali kako je istakao, on je i dalje vrlo skeptičan.

Poslednjih dana blago raste broj obolelih, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a ključni pokazatelj jačine epidemije, odnos broja zaraženih u odnosu na broj testiranih, ili kako smo ga nazvali "Konov koeficijent" nije ni blizu procenta koji bi pokazao da je vreme za popuštanje mera. S druge strane, veliki je pritisak za popuštanje mera, a da bi do toga došlo epidemiolozi smatraju da broj zaraženih na dnevnom nivou treba da se spusti ispod 1.000 (poslednjih dana išli smo i do gotovo 2.000 novozaraženih), što se, prema rečima stručnjaka, neće dogoditi pre polovine marta.

Osim toga, broja zaraženih u odnosu na broj testiranih poslednjih dana je oko 15 odsto, što je ogroman procenat. Podsetimo, mere smo u martu prošle godine ukinuli kada je taj procenat iznosio 2,5 odsto, a da bismo mogli da kažemo da je sitacija pod kontrolom i da imamo tek sporadične slučjave zaraze korona virusom, taj procenat treba da iznosi 0,5.

Jasno je da smo trenutno daleko od ovih poželjenih procenata, ali sveprisutno pitanje je: kada će brojke početi da padaju i kada će doći do relaksiranja mera?

- Na Kriznom štabu su već dati neki kriterijumi za popuštanje mera. Kriterijumi će biti blaži kada je reč o produžetku rada ugostiteljskih objekata od onih za ublažavanje mera zabrane javnog okupljanja. Ali to će podrazumevati ozbiljno spuštanje aktivnosti virusa - podvukao je dr Kon ali i dodao:

Do sredine februara nije realno pričati o eventulanom popuštanju mera, jer je i dalje visok nivo aktivnosti virusa, a kada se vakciniše milion i po ljudi u Srbiji, da možemo da očekujemo da se neće ponoviti talasi epidemije kakve smo imali. To je tri puta više nego što smo do sada vakcinisali.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.