UPOZORENJE ŠEFA LABORATORIJE: Osim britanskog, imamo i češki soj virusa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2021, 13:45

UPOZORENJE ŠEFA LABORATORIJE: Osim britanskog, imamo i češki soj virusa!

Navodi se da su PCR testovi bitan alat da bi pronalazili nove slučajeve

U Bosni i Hercegovini cirkuliše 12 različitih genetskih linija, ali nisu sve genetske linije i takozvani varijantni sojevi koji izazivaju zabrinutost, izjavio je danas Teufik Goletić, šef laboratorije koja sekvencioniše virus na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Govoreći o različitim sojevima korona virusa u svetu, Goletić >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kaže da je od varijantnih sojeva koji izazivaju zabrinutost do danas u njegovoj laboratoriji identifikovan samo tzv. britanski soj ili B117.

- Upozoravao sam i prethodnih sedmica da osim tog britanskog, imamo i češki soj koji još uvek nema status soja koji izaziva zabrinutost. Njega beležimo još od novembra. Oba soja se odlikuju većom potencijom prenosa sa osobe na osobu - objasnio je Goletić.

Navodi da su PCR testovi bitan alat da bi pronalazili nove slučajeve, ali da se njima ne mogu prepoznavati sojevi korona virusa.

- Mi danas u BiH imamo neke tzv. ''mutant'' PCR testove koji su indikativni da smo ''ulovili'' neke od sojeva. O kom varijantnom soju je reč, može se tek utvrditi na osnovu sekvencionisanja. Rič je o dve različite tehnologije - naveo je šef laboratorije na sarajevskom Medicinskom fakultetu.

- Deca mogu biti inficirana, mogu razviti simptome bolesti i mogu da učestvuju u širenju ovog oboljenja. Kod dece je klinička slika uglavnom ili blaža ili asimptomatska, ali i u mojoj laboratoriji smo utvrdili da u uzorcima kod dece nalazimo izuzetno visoke titrove virusa koji sigurno impliciraju mogućnost da i deca imaju ulogu u transmisiji - naveo je Goletić.

Prema njegovim rečima, u BiH je situacija povoljnija nego u zemljama u kojima je pronađen južnoafrički soj.

Istakao je i da se kod britanskoj soja utvrđuje jedna specifična mutacija koje se zove E484K, koja suštinski omogućava u manjoj ili većoj meri izbegavanje prirodnog ili imuniteta stečenog nakon vakcinacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.