Srbija spremna za korona virus, sve mere preduzete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2020, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija spremna za korona virus, sve mere preduzete

Povodom izbijanja epidemije novog korona virusa u Kini, Srbija uvodi pojačanu kontrolu na graničnim prelazima i aerodromima. Ministarstvo zdravlja, mreže instituta za javno zdravlje i sve zdravstvene ustanove kontinuirano prate epidemiološku situaciju i primenjuju sve preporuke.

Na jučerašnjoj sednici Komitet Svetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve nije doneo odluku o proglašenju javnozdravstvenih pretnji od međunarodnog značaja. Kako je saopšteno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o tome će biti odlučeno danas u sedištu u Ženevi.

Zdravstveni sistem Srbije pojačano prati situaciju povodom izbijanja epidemije novog korona virusa u Kini. Srbija je spremna, ocenjuje predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu.

"Ja mislim da je stanje relativno dobro pod kontrolom, nema nikakvog razloga za paniku, i procenjujem da je Srbija jako dobro spremna na taj virus, iako je rizik da se pojavi u Srbiji za sada relativno mali, ili srednji, a ne može biti potpuno isključe, istakao je za RTV dr Marijan Ivanuša, šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu.

Na beogradskom aerodromu postavljene su termovizijske kamere koje detektuju povišenu telesnu temperaturu putnika pri ulasku u našu zemlju. Skrining ovom metodom biće uveden i na niškom aerodromu i na graničnim prelazima.

"Sistem zdravstvene zaštite i granična inspekcija je prvi kontakt na ulazu u našu zemlju, gde se posle skrininga primenjuju procedure koje se inače primenjuju kada su u pitanju respiratorne infekcije od posebnog značaja", rekla je doc. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"

Infekcija korona virusom izaziva simptome slične gripu, a može da dovede do ozbiljne bolesti pluća. Svetska zdravstvena organizacija saopštava da je potvrđeno prenošenje sa čoveka na čoveka.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.