Izvor: Radio 021, 06.Jul.2020, 14:42

Šarčević: Studenti ostaju u domovima, dodatni rok u avgustu

Studenti ostaju u domovina, dogovoreno je danas na sastanku ministra prosvete Mladena Šarčevića i predstavnika akademaca koji stanuju u studentskim domovima.

Studenti su u razgovoru sa ministrom izneli četiri zahteva, a jedan se odnosio na dodatni ispitni rok za sve studente u avgustu, kao i da se omogući posebno dodatni rok za studente koji su propustili ispite jer su bili zaraženi virusom korona.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Kako je rečeno, Ministarstvo prosvete će tu preporuku uputiti Konusu, a očekuje se da će to biti prihvaćeno.

Studenti su tražili da menze i restorani u studentskim domovima rade do 20. jula, a da od 20. do 28. jula rade dežurne menze.

Takođe, jedan od zahteva je i da se studentima omogući da u avgustu plaćaju benecifiranu cenu stanarine, umesto ekonomske, koju inače plaćaju u tom mesecu.

Šarčević je rekao da će ti zahtevi biti razmotreni kada se napravi finansijska procena i kada se utvrdi da li ima dovoljno novca u budžetu.

Studenti predali peticiju

Predstavnici beogradskih studenata predali su Ministarstvu prosvete peticiju "Zaštitimo studente", sa 6.230 potpisa i najavili da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni, organizovati proteste.

"Znamo da zbog virusa korona nije vreme za proteste, ali to je jedino što možemo da uradimo", izjavila je Kristina Urošević, navodeći da je prikupljanje potpisa za peticiju počelo dva dana pre nego što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio pražnjenje studentskih domova, što je iniciralo protest studenata.

Od Vlade se traži dodatni ispitni rok, besplatno testiranje studenata na prisustvo korona virusa, ostanak u studentskim domovima u skladu sa epidemiloškim merama, dodatni rok za kolege koje su bile zaražene i mogućnost polaganja prijemnog ispita za maturante čije je zdravlje bilo narušeno virusom, pa nisu mogli izaći na prijemni.

Nikola Arsenić je rekao da peticija predstavlja akt solidarnosti sa obolelim studentima i budućim brucošima.

"Odgovori države su bili konfuzni i nisu bili dobri. Ova situacija će podstaći još veći odlazak mladih iz Srbije, ali ne zbog školovanja, već radi obezbeđenja egzistencije. Nadamo se da će država umeti da odgovori", izjavio je Arsenić.

Autor: Tanjug, FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DA LI STUDENTI OSTAJU U DOMOVIMA? Ministar Šarčević doneo odluku!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2020

Jedan od zahteva je i da se studentima omogući da u avgustu plaćaju benecifiranu cenu stanarine...Studenti ostaju u domovima, dogovoreno je danas na sastanku ministra prosvete Mladena Šarčevića i predstavnika akademaca koji stanuju u studentskim domovima...Studenti su u razgovoru sa ministrom izneli...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.