Prva žrtva koronavirusa na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2020, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva žrtva koronavirusa na Kosovu i Metohiji

U Prištini je jutros potvrđeno da je muškarac (86) iz Podujeva preminuo od posledica koronavirusa.

Institut za javno zdravlje saopštio je da je reč o prvoj žrtvi korona virusa na kosovskoj teritoriji.

Preminuli je iz sela Dumnice, kod Podujeva, preneo je prištinski Ljajmi.

Đurić: Nema obolelih u većinski srpskim sredinama

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Đurić  napisao je na instagramu da nema obolelih od koronavirusa u većinski srpskim sredinama, da je registrovano 33 zaraženih u albanskim sredinama, a da je preminuo 86. godišnji Albanac iz Dubnice kod Podujeva.

"U karantinu se nalaze opštine Vitina, Klina i Mališevo. U Kosovskoj Mitrovici organizovano je dezinfikovanje apoteka, prodavnica i stambenih zgrada", napisao je Đurić. bKako je naveo u dnevnom izveštaju, organizovano je prikupljanje recepata za lekove, koji se nabavljaju u Raški, a brašno za sve srpske sredine doprema se sa severa Kosova i Metohije.

Oboleli muškarac je na kliniku za Infektivne bolesti primljen 16. marta sa znacima plućne insuficijencije.

Inače, one je imao srčane probleme i hroničnu bolest pluća. Muškarac je bio u kontaktu sa sinom i ćerkom, koji su pozitivni na virus.

Na Kosovu su prijavljena dva nova slučaja korona virusa, čime je broj zaraženih dostigao 33.

Reč je o novim slučajevima iz sela Vrapčić u Gnjilanu i sela Domanek u Malieševu.

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je reč o dva muškarca starosti 50, odnosno 53 godine, prenosi Kosovo onlajn.

Od 8. marta do danas u laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Nacionalnog instituta testirano je ukupno 577 sumnjivih uzoraka na korona virus, od čega su 33 pozitivna na Covid-19, navodi se u saopštenju, i dodaje da je do danas otkriveno 560 kontakata sa slučajevima koji su bili pozitivni.

Prva žrtva korona virusa u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji je zabeležen prvi smrtni slučaj od korona virusa, a u pitanju je 57-godišnja žena iz Kumanova, saopštio je ministar zdravlja Venko Filipče.

On je rekao da je korona virus bio dijagnostikovan posle smrti, prenosi Rojters.

U Severnoj Makedoniji, koja ima dva miliona stanovnika, do sada je potvrđeno 114 slučajeva korona virusa.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Epidemiolog: U srpskim sredinama nema obolelih od koronavirusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Mar.2020

Na teritoriji Kosova u srpskim sredinama nema prijavljenih slučajeva zaraze korona virusom, izjavio je epidemiolog iz tima stručnjaka Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Antonijević..."Zamolio bih građane još jednom, iako svakodnevno imaju apele, da se pridržavaju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.