Izvor: Radio 021, 31.Maj.2020, 14:48

Oporavila se maca zaražena virusom korona

Papij zadovoljno prede dok je vlasnik češka po leđima i glavi, dlaka joj je sjajna, a oči prodorno zelene - vratila se u "staro normalno" nakon što se oporavila od Covida-19.

Devetogodišnja mačka jedini je poznati slučaj kućnog ljubimca u Francuskoj koji se zarazio virusom. I u celom svetu je poznato tek nekoliko takvih slučajeva. Najverovatniji izvor infekcije su njeni vlasnici, i sami oboleli od te bolesti.

"Nismo znali šta s njom nije u redu", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je njen čovek Brajan. "Majci je bilo čudno što ima iste simptome kao ljudi: umor, kašalj i slabost. Rekli smo da je verovatno Covid-19. Teško, ali moguće."

Intuicija im se na kraju pokazala ispravnom.

Brajan (24) je prvi imao simptome krajem marta. Taj radnik u petrohemijskoj fabrici bio je u samoizolaciji kod kuće gde živi s roditeljima. Nekoliko dana kasnije njegova majka Florens dobila je visoku temperaturu i osećala se malaksalo.

Na testiranju je bila pozitivna. Dok je Florens ležala u krevetu, Papij bi se priljubila uz nju, kaže Brajan. Naposletku je i mačka obolela.

"Nije mogla da stoji na nogama, kad bismo je zvali, uopšte nije reagovala. Jedva je dizala glavu", prepričava Brajan. "Mi smo joj preneli virus."

Papij je testirana na veterinarskom fakultetu u južnom delu Pariza.

"Prenos s ljudi na životinje nije nemoguć, ali je jako redak", rekao je direktor fakulteta Reno Tisie. "Nismo zabeležili nijedan slučaj da su životinje zarazile ljude", dodao je.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.