Izvor: Radio 021, 11.Jun.2020, 21:04

NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na 1,25 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da nastavi sa ublažavanjem monetarne politike i referentnu kamatnu stopu snizio je za 25 baznih poena, na nivo od 1,25%, uz ocenu da bi to moglo ublažiti efekte pandemije korona virusa i voditi rastu BDP u 2021. od najmanje šest odsto, saopštila je NBS.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor NBS imao je u vidu da razmere krize u svetu izazvane širenjem korona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << virusa zahtevaju dodatnu podršku monetarne politike domaćoj ekonomiji da bi se ublažili negativni efekti te krize i podstakao privredni rast u narednom periodu.

Izvršni odbor je imao u vidu prethodno donete mere znatnog ublažavanja monetarne politike i fiskalne podsticaje, ali i činjenicu da je Srbija ovu krizu dočekala u znatno povoljnijoj makroekonomskoj poziciji nego prethodne krize.

Na taj način je otvoren prostor da se dodatnu ekspanziju monetarne politike i podršku privrednom oporavku zemlje.

Izvršni odbor naglašava da je odluku o smanjenju referentne kamatne stope doneo u uslovima obezbeđene niske i stabilne inflacije, čije je usporavanje nastavljeno i u aprilu, na 0,6 odsto međugodišnje, u skladu sa očekivanjima NBS.

Prema oceni Izvršnog odbora, inflacija bi u ostatku godine trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja (tri odsto plus-minus 1,5 odsto) u uslovima niže agregatne tražnje, kao i nižih uvoznih cena, uključujući i cene nafte.

Za Srbiju je posebno važan oporavak zone evra, koji bi trebalo da bude podstaknut nedavno donetim dodatnim merama Evropske centralne banke kojima se povećava likvidnost i pruža podrška povoljnim uslovima finansiranja.

Koordinirane akcije monetarne i fiskalne politike u mnogim zemljama sveta trebalo bi da doprinesu povoljnijim uslovima finansiranja i podsticanju oporavka privrede.

Izvršni odbor je imao u vidu i da se zbog lošijih izgleda za globalni privredni rast očekuje da će cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, pre svega cene nafte, ostati na relativno niskom nivou i u narednom periodu.

Izvršni odbor ističe da će dodatnim smanjenjem referentne kamatne stope, zajedno s prethodno donetim merama monetarne i fiskalne politike, efekti pandemije na privredu Srbije biti znatno ublaženi.

Ocenjeno je da su se najveći efekti krize, kao i u većini drugih evropskih zemalja, u Srbiji osetili u aprilu, uz procenu da će narednih meseci uslediti oporavak, podstaknut preduzetim merama, koji će voditi rastu BDP u 2021. godini od najmanje šest odsto, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti, navodi se u saopštenju NBS.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Koliko će korisnike kredita u Srbiji koštati moratorijum?

Izvor: 011vodič.com, 12.Jun.2020, 02:33

Banke u Srbiji, zaključno sa 3. martom, počinju da primenjuju Odluku Narodne banke Srbije (NBS) o zastoju u otplati kredita (moratorijumu) tokom najmanje tri meseca vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona.. Iako je u saopštenjima NBS navedeno da moratorijum ne stvara nikakve dodatne troškove...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.