Kovid ambulanta u Subotici: Raste broj pregleda, odziv na prvu vakcinu simboličan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2021, 13:10

Kovid ambulanta u Subotici: Raste broj pregleda, odziv na prvu vakcinu simboličan

Kovid ambulanta Doma zdravlja u Subotici ovih dana obara sve rekorde od početka epidemije korona virusa. Sa druge strane vakcinacija se odvija veoma sporo, a najveće interesovanje i dalje vlada za treću dozu.

Samo tokom jučerašnjeg dana u Kovid ambulanti Doma zdravlja u Subotici obavljeno je 410 pregleda. Testovi 140 pacijenata su bili pozitivni na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << korona virus, a među njima je bilo i dvadesetoro dece. Velika većina zaraženih nije vakcinisano, a kako ističu u Domu zdravlja problem predstavlja i to što se pacijenti javljaju kasno, pa mobilne ekipe imaju puno posla i na terenu.

„Naša hitna je juče 12 takvih pacijenata sa terena odnela u bolničku respiratornu ambulantu. Znači, tamo više nema vremena ni za kovid ambulantu u Domu zdravlja, to su već u poodmakloj fazi bolesti. Takvih smo prošle nedelje imali 69, tako da je to svaki dan gora situacija”, kaže Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica.

Kada je vakcinacija u pitanju, u Subotici je najveće interesovanje za treću dozu, dok se Subotičani koji treba da prime prvu dozu i dalje javljaju samo u simboličnom broju.

„Sporo rastu procenti na više, što se tiče prvovakcinisanih. Inače Subotica je na 46 odsto obuhvata stanovništva prvom i drugom dozom, a 13 hiljada Subotičana je primilo treću dozu”, dodaje Beoković.

Sa brojem vakcinisanih nije zadovoljan ni prvi čovek grada Stevan Bakić. Kako je gradonačelnik istakao, Subotičani su pali na ispitu, jer kako je objasnio trenutno se u Opštoj bolnici Subotica nalazi veliki broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom, i većina njih nije vakcinisana.

„Ja i ovom prilikom apelujem na građane Subotice da u što većem broju uradimo vakcinaciju, jer samo vakcina može da zasutavi ovu pošast, da nam ne budu jutarnje informacije sa velikim brojem primljenih u Opštu bolnicu Subotica, da nam ne bude sa velikim brojem, na žalost, umrlih na teritoriji cele države i da moramo da shvatimo da samo sa vakcinom možemo da se odbranimo, da zaštitimo sebe i naše najbliže, i da budemo odgovorni i prema ovom gradu i prema državi Srbiji”, ističe Bakić.

U Subotici dakle nedelja nije dobro počela, i ako brojek budu nastavile da rastu, biće oboren i prošlonedeljni rekord kada u Kovid ambulanti Doma zdravlja obavljeno 2200 pregleda. Tom prilikom je kod 750 građana ustanovljeno da su zaraženi korona virusom, a među njima je bilo i 108-oro dece.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.