Korona virus: Neobjašnjivi slučajevi u Americi, Evropa jača mere zaštite

Izvor: B92, 29.Feb.2020, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korona virus: Neobjašnjivi slučajevi u Americi, Evropa jača mere zaštite

I u Americi nestašica zaštitnih maski, Francuska zabranila velike skupove, a Južna Koreja angažovala vojsku.

Na zapadnoj obali Amerike registrovane su tri osobe zaražene korona virusom o kojima se ništa ne zna - što je izazvalo veliku zabrinutost.

Reč je o građanima Kalifornije, Oregona i Vašingtona koji nisu bili u zemljama pogođenim virusom, niti su imali ikakav kontakt sa zaraženima.

U Americi je do sada potvrđeno 59 slučajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korona virusa, navode iz Svetske zdravstvene organizacije.

Francuska je zabranila okupljanja na mestima koja mogu da prime više od 5,000 ljudi, a otkazan je polumaraton u Parizu koji je trebalo da bude održan u nedelju.

Italija je zbog korone otkazala fudbalske utakmice, dok je Južna Koreja, koja ima najveći broj slučajeva izvan Kine, angažovala vojsku.

Vojnici rade na dezinfekciji velikih delova Daegua, grada na jugoistoku zemlje koji je u centru epidemije.

Južna Koreja je u petak prijavila veliki porast zaraženih Kovidom-19. Trenutni bilans je 3.150 zaraženih i 17 preminulih.

Kod žene sa hroničnim zdravstvenim problemima je u petak dijagnostifikovan korona virus, naveli su zvaničnici Santa Klara okruga u Kaliforniji.

Kako navode, ona u skorije vreme nije putovala u zemlje pogođene virusom, niti je imala kontakt sa nekom osobom koja je tamo bila.

"Novi slučaj je jedan od dokaza da se virus širi, ali nije poznato u kojoj meri", navela je Sara Kodi, direktorka Odeljenja za javno zdravlje u Santa Klara okrugu.

Slični slučajevi su zabeleženi i u Oregonu i Vašingtonu, gde su na napoznat način zaraženi radnik u školi i srednjoškolac.

Ne. Pre nekoliko dana je u Francuskoj preminuo pacijent za kojeg se ne za kako se zarazio.

BBritanski zvaničnici u međuvremenu pokušavaju da utvrde kako se zarazio muškarac iz Sarija, nedaleko od Londona.

Za njega se smatra da je prvi zaraženi u Britaniji - a ni on nije putovao u rizične zemlje, niti imao kontakt sa nekim koji je tamo bio.

U Britaniji je do sada zabeleženo 20 slučajeva korona virusa, a ostalih 19 zaraženih je nedavno bilo u inostranstvu.

Za to vreme je Svetska zdravstvena organizacija nivo rizika od korona virusa podigla na najviši nivo.

Ipak, oni tvrde da i dalje postoji šansa obuzdavanja virusa time što bi se prekinuo lanac širenja.

Prvi čovek SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus ističe da su strah i dezinformacije najveći izazovi koje treba prevazići.

Širenje virusa je povezano sa hrišćanskom grupom zvanom Šinčeonđi crkva.

Zvaničnici veruju da su oni tokom službi u Daeguu zarazili jedni druge, a onda raširili virus po zemlji.

Kako navode, među prvima u zemlji je zaražena 61-godišnja članica te crkve.

Ona je prvo odbila da je prebace u bolnicu na testiranje, a zna se da je u međuvremenu bila na na nekoliko crkvenih obreda.

U susednoj Severnoj Koreji, lider Kim Džong Un upozorava na "ozbiljne posledice" ukoliko njegovi ljudi ne uspeju da spreče širenje virusa u zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.