Izvor: Radio 021, 29.Maj.2020, 08:05

Korona virus: Karipski raj pust bez turista

Turizam je od vitalnog značaja za Karibe, ali posetioca nema zbog panedmije korona virusa.

BBCInače prepune plaže zvrje prazne zbog pandemije virusa korona

Galebovi su jedini koji koriste bazen u odmaralištu na obodu jedne od najpopularnijih plaža na Antigvi.

Sami na čitavom mestu, ako ne računamo usamljenog pripadnika obezbeđenja koji nadgleda terasu obično pretrpanu porodicama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Visoko iznad, jarko plavo nebo lišeno je aviona koji obično špartaju tamo amo toliko ustaljeno da su se koristili za informisanje o tačnom vremenu.

Odsustvo turista zbog pandemije Kovida-19 i te kako se oseća na ovom karipskom ostrvu za koje je, kao i za mnoga druga slična, turizam odavno glavni izvor prihoda.

Kako su izgledala prva putovanja avionom i šta vas čeka ubuduće Korona virus: Možete li da se zarazite dvaput Korona virus: Odgovori na sva vaša pitanja

Često nazivani „regionom koji najviše zavisi od turizma na čitavom svetu", Karibi su prošle godine privukli više od 31 milion posetilaca. Za neka ostrva, ovaj sektor čini kolosalne dve trećine bruto domaćeg proizvoda.

„Nula turista, nula prihoda"

Antigva je zatvorila granice za komercijalne letove krajem marta u pokušaju da zaustavi širenje korona virusa.

BBCNa Karibe svake godine dolaze milioni posetilaca, a turizam je ključan za lokalne ekonomije

„Nula turista znači nula prihoda", kaže za BBC vodič lokalnih ekskurzija Glen Hektor.

Ovo mu je posebno teško palo zato što je u oktobru uložio svu životnu ušteđevinu u novi brod za njegovu kompaniju „Kriol Antigva turs".

„Moj posao 100 odsto zavisi od turista. Imamo pozitivan stav da će se stvari unormaliti, ali ne vidim da će se to desiti sve do najmanje kraja godine", objašnjava on.

„Ukoliko se stvari ne poprave, zaista mislim da ću spakovati stvari. Znam druge male kompanije koje isto razmišljaju."

Četvrtog juna će prvi komercijalni posle 10 nedelja sleteti u Antigvu, kad Ameriken erlajns bude aterirao iz Majamija. Najavljeno je da će Britiš ervejz slediti njegov primer u julu.

Šefovi turizma nadaju se da će često reklamiranih „365 plaža" na ostrvu pomoći da se lakše održava socijalna distanca i da će privući oprezne turiste nazad.

Ipak, Ejdan Makoli, vlasnik odmarališta „Šugar ridž", očekuje „veoma slabu sezonu". On se nada pravom ponovnom otvaranju u novembru.

„Pedeset odsto naših gostiju stiže iz SAD i mi verujemo da će se tržište brže oporaviti ukoliko Kovid bude skroz zaustavljen. Ali koliko je to verovatno? Drugi talas na jesen značiće da niko neće moći da dođe", kaže on.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.