Korona srezala industrijsku proizvodnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2020, 14:08

Korona srezala industrijsku proizvodnju

Industrijska proizvodnja pala je u maju 2020. usled mera zatvaranja privrede zbog epidemije koronavirusa za 9,3 posto u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na prosek 2019. godine, industrijska proizvođa u maju je bila manja za 8,8 procenata.

U periodu januar - maj 2020. godine, srpska industrija je registrovala pad od 2,6 odsto u poređenju sa istim periodom godinu ranije.

U maju je najveći pad na godišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nivou zabeležen u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, za 11,5 procenata, zatim u prerađivačkoj industriji za 9,3 posto, i u rudarstvu za 3,9 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, u maju je došlo do pada proizvodnje kapitalnih proizvoda za 24,5 posto, intermedijarnih proizvoda, osim energije za 12,5 procenata, energije za 11,3, i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,5 odsto u odnosu na isti mesec 2019.godine.

Nasuprot tome, rast je zabeležila proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 posto.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u maju na godišnjem nivou imali su: proizvodnja električne energije, proizvodnja motornih vozila i prikolica, proizvodnja proizvoda od gume i plastike, proizvodnja osnovnih metala, i derivata nafte.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja je u maju pala u odnosu na prosek u prošloj godini za 9,4 posto, a prerađivačka za 10 procenata.

U odnosu na april, industrisjka proizvodnja je u maju opala 10,1 procenat, prema desezoniranim podacima, dok je prerađivačka zabeležila rast od 14,5 odsto.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.