Kisić: Nijedan grad neće biti pošteđen novog virusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2020, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kisić: Nijedan grad neće biti pošteđen novog virusa

Zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da nijedan grad u Srbiji neće biti pošteđen širenja zaraze novim virusom korona ukoliko građani ne smanje cirkulaciju i komunikaciju.

Odgovarajući na pitanje novinara u Palati Srbija da li su potvrđena nova žarišta u Srbiji, Kisić je rekla da trenutno nema podatke koliko je gradova sa najvećim brojem zaraženih, ali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oni jesu dobar pokazatelj gde bi mere u sprečavanju širenja infekcije trebalo povećati.

“Izvesno je da nijedan grad neće biti pošteđen ove bolesti ako nastavimo ovako da se ponašamo i ako bude tolika cirkulacija i komunikacija u gradovima”, podvukla je Kisić.

Među preminulima od korone i državni sekretar Bažić

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" potvrdila je da je među preminulima zbog Kovida 19 i državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Bransilav Blažić.

"Nažalost, u pravu ste. Među pet preminulih muškaraca je i državni sekretar Blažić", rekla je Kisić Tepavčević novinarima na konstataciju da se ta informacija pojavila neposredno pre konferencije za novinare.

Prema ranije objavljivanim podacima, najveća žarišta novim virusom korona su gradovi Beograd, Valjevo i Niš.

Sutra zajednički sastanak kriznih štabova o prevenciji širenja

Krizni štabovi razmotriće sutra, na zajedničkoj sednici, mere jače prevencije širenja korona virusa, izjavila je Kisić Tepavčević.

Istakla je da je ključ i dalje pre svega u ponašanju građana i poštovanju već propisanih mera.

Kaže da će se narednih dana još intenzivnije raditi testiranje i ispitivanja sa ciljem da se spreči širenje virusa.

"Međutim brojevi neumoljivo pokazuju, gde smo i koliko smo doprineli da se ova bolest širi", dodala je ona.

"Sutra ćemo u toku dana imatio i zajedničke sastanke kriznih štabova, hoćemo da probamo da nađemo način i vidimo da li postoji mogućnost da još više omogućimo prevenciju ove bolesti. Ali, bez obzira, kakve god budu mere i odluke, ne možemo da uspemo ako svako od nas ne preuzme odgovornost za sprečavanje širenje ove infekcije", rekla je ona.

Navela je da je do sada preminuo od te bolesti 21 muškarac i sedam žena, kao i da ukupan mortalitet na današnji dan iznosi 2,64 odsto.

Ukupno su 72 osobe na respiratoru: 10 na Infektivnoj klinici KC Srbije, 1 osoba u KC Niš na Infektivnoj klinici, 6 KC Vojvodine, 9 KC Kragujevac, 15 "Mišović", 9 Klinika za pulmologiju KC Srbije i 12 KC Niš u zgradi stare hirurgije i 10 KC Zemun.

Predikcija nemoguća, sve je na nama

Zamenica direktora Instituta „Batut“ istakla je da nije moguće dati predikciju kako će se kretati širenje korona virusa, ali je upozorila da je sve na građanima.

"Predikciju bi mogli uraditi kada bi znali koji je broj onih koji neće poštovati socijalno distanciranje. Mi se nadamo da ćemo svi biti odgovorni i da će se broj infekcija ići ka nuli. Priča je vrlo jednostavna teoretski, ali očigledno nije sprovodljiva”, objasnila je ona upitana da objasni šta kažu brojevi, koje su predikcije minimuma, maksimuma i šta možemo očekivati.

Kisić-Tepačević je rekla da je do sada govoreno o teoretskim modelima, kako mogu izgledati epidemijske krive i koji je naš cilj.

“Mi nismo pasivni posmatrači koji gledaju kako prolaze nedelje i koliko će biti obolelih i umrlih. Mi utičemo svojim ponašanjem na izgled te krive. Da li je moglo gore, moglo je, da li moglo bolje i spreče smrtni ishodi, moglo je. Sve je na nama”, kazala je ona.

Primarno da imamo pravovremene i tačne informacije

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ukazala je da je u situaciji kada se naša zemlja bori sa korona virusom primarno da imamo validne, pravovremene i tačne informacije.

“Razumem da je posao novinara takav da želite da imate neku ekskluzivu, ali nije ovo situacija kada je ekskluzivitet nešto što je primarno. Primarno je da imamo validne, pravovremene i tačne informacije”, rekla je Kisić Tepavčević, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija zašto se slučajevi korona virusa ne prijavljuju na nivou lokalnih zajednica.

Navela je da se sve informacije na nivou lokalnih samouprava, dobijaju od zdravstvenih radnika.

“Oni jesu početni izvor svih informacija. Međutim, ne samo u vanrednom stanju, nego i u svim drugim okolnostima, postoje mesta gde se skupljaju svi ti podaci, analiziraju i ideja nam je da uvek, a ne samo u vanrednom stanju, sinhronizovano širimo informacije sa svima”, rekla je Kisić Tepavčević.

Nije bilo zaražavanja sa medicinara na pacijente

Izvestan broj zdravstvenih radnika u Srbiji jeste oboleo od novog virusa korona zbog povećanog kontakta sa zaraženim pacijentima, ali nije bilo zaražavanja sa zdravstvenog radnika na pacijente, izjavila je Kisić Tepavčević.

“Prioritet je da se odmah prepoznaju zdravstveni radnici koji su bili izloženi i koji su potencijalni nosioci infekcije, da bi se sprečilo dalje prenošenje infekciju. Do sada nije bilo slučaja prenošenja infekcije u bolničkoj sredini sa zdravstvenog radnika na pacijente, i to nam je jedan od prioriteta kada je u pitanju suzbijanje ove bolesti”, rekla je Kisić.

Kako bismo zaštitili sebe i zdravstveni sistem, Kisić je pozvala građane da se ponašaju odgovorno, jer su brojevi pročitani juče i danas poruka sama po sebi šta nas očekuje ako se ne ponašamo u skladu sa merama države.

Direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza lazarević” Ivana Stašević Karličić takođe je apelovala danas na građane da u ovoj situaciji ostave lične interese po strani i budu odgovorni kako bi sačuvali sebe, svoje najbliže, ali i one koji su na prvoj liniji odbrane - zdravstveni sistem.

“Lični interesi ne mogu da se uporede sa nečim što je javni interes, u ovom slučaju nešto što je jako važno, to je javno zdravlje. Mere koje preduzima država u skladu sa stručnim standardima koje postavljaju stručnjaci su u stvari preduzete samo u cilju interesa javnog zdravlja”, rekla je Karličić.

Zbog toga je, ističe, najvažnije da građani imaju pravilne informacije, a cifre koje se svakodnevno čitaju imaju značajnu ulogu, dodajući da laička javnost nekada ne ume da ih čita.

“Cifre jesu visoke, jer je svaki život jedinstven i najvažniji na svetu i za tu osobu, njene voljene i za državu. I mi koji koji čitamo te cifre smo uplašeni, a naš savet je da te informacije posluže da taj strah od nekih očekivanih loših ishoda dodatno nas motiviše na odgovornost i solidarnost”, zaključila je Karličić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TEPAVČEVIĆ: Nijedan grad neće biti pošteđen novog virusa

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Apr.2020

Prema ranije objavljivanim podacima, najveća žarišta novim virusom korona su gradovi Beograd, Valjevo i Niš... Zamenik direktora Instituta ''Batut'' Darija Kisić Tepavčevcih izjavila je danas da nijedan grad u Srbiji neće biti poštećen širenja zaraze novim virusom korona ukoliko građani...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.