Kineski istraživački tim za sada jedini na Mont Everestu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2020, 11:16

Kineski istraživački tim za sada jedini na Mont Everestu

Kineski istraživački tim prva je grupa koja se ove godine popela na vrh Mont Everest, a zbog pandemije korona virusa, verovatno će biti i jedina ove godine, javili su kineski mediji.

Njihov cilj je da izmere tačnu visinu najvišeg planinskog vrha na svetu, prenosi AP.

Kako bi sprečili širenje korona virusa među članovima ekspedicije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji obično nedeljama žive u malim kampovima i skoro bez pristupa hitnoj lekarskoj pomoći, Kina i Nepal su otkazali prolećnu planinarsku sezonu.

Zbog toga bi ovaj kineski istraživački tim sa 53 člana mogao biti jedini koji će ove godine osvojiti vrh Mont Everesta.

Oni izvode na planini istraživanja od početka marta. Izmeriće visinu vrha i prirodne resurse, a prikupljaju i podatke o snegu, dubini, vremenu i brzini vetra koji bi mogli da pomognu u zaštiti životne sredine, navela je Sinhua.

Od 1949. godine Kina je sprovela šest velikih istraživanja na planini. Godine 1975. utvrđeno je da je vrh visok 8.848 metara, a 2005. 8.844.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Na Mont Everest tokom pandermije popeli se samo Kinezi

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Maj.2020

Grupa kineskih geodeta popela se na Mont Everest, što ih čini jedinim alpinistima koji su uspjeli da osvoje najviši vrh na svijetu tokom pandemije virusa korona.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.