Festival Teatar na raskršću tek u septembru 2021.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2020, 17:12

Festival "Teatar na raskršću" tek u septembru 2021.

Uprava Narodnog pozorišta u Nišu danas je obavestila javnost da njegov drugi međunarodni festival "Teatar na raskršću", odložen ovog marta zbog pandemije korona virusa, neće biti održan čak ni u martu naredne godine, zbog i dalje neizvesne situacije, tako da je pomeren tek za septembar 2021. godine.

Redovan termin ove pozorišne smotre je od 11. do 19. marta, jer je prvi dan po idejnom konceptu određen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da bude Dan pozorišta, ali manifestacija je sada odložena za period od 6. do 13. septembra 2021.

Kako je naveo upravnik pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, tada se očekuju bezbedniji uslovi za organizaciju jednog ovako velikog događaja za čitav region, a onda će od 2022. godine festival nastaviti da se održava prema ustanovljenom terminu u martu.

Narodno pozorište Niš ulaže maksimalne napore kako bi koncept festivala ostao nepromenjen u ovim novonastalim okolnostima za sva pozorišta i izvođačke umetnosti na zajedničkom balkanskom kulturnom prostoru, i napominje da će sve već selektovane predstave biti na planiranom programu "Teatra na raskršću".

Selektovane predstave koje su bile u planu da se izvedu u martu na sceni ovog teatra dolaze iz čitavog regiona, a sam start je bio planiran iz produkcije domaćina, komad "1789" Hadila Kurića, a upravo je glumac iz te predstave Aleksandar Mihailović osvojio nagradu "Zoranov brk" na festivalu "Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru.

U selekciji se nalaze i komadi "Kaligula" Albera Kamija (Nacionalni teatar "Ivan Vazov", Sofija, Bugarska) Dijane Dobreve, “Bakhe - kratak pregled raspada” prema Euripidu u režiji pokojnog Igora Vuka Torbice (Narodno pozorište Bitolj, Severna Makedonija), "Čovek, zver i vrlina" Luiđija Pirandela u režiji Egona Savina (NU Teatar “Komedija” Skoplje).

Takođe su odabrane i predstave "Razgovori o ljubavi", autorski projekat čuvenog reditelja Jerneja Lorencija (Koprodukcija Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Cetinje), "Zločin i kazna" po Dostojevskom, u režiji Dušana Petrovića (Narodno pozorište Republike Srpske, Banjaluka),"Baal" Bertolta Brehta u adaptaciji Andreja Rozmana Roze i reditelja Vita Taufera (Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana), i "Lorencačo" Alfreda de Misea (JDP), u režiji Borisa Liješevića.

Iz Rumunije stiže predstava, planirana za samo zatvaranje festivala, malo dužeg naslova - "Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji ne vode nikuda”, autorski projekat Andree Gavrilija (Severni teatar Satu Mare - "Mihaj Rajku" trupa).

Novi Savet festivala biće predstavljen 11. marta 2021. godine na Dan NP Niš.

Redovne programske aktivnosti niškog pozorišta odvijaće se po već najavljenom programu, kaže se u saopštenju pozorišta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.