Izvor: Radio 021, 02.Apr.2020, 21:52

Džez legenda Elis Marsalis preminuo od virusa korona

Elis Marsalis, legendarni džez muzičar i pedagog koji je podučavao generacije muzičara, među kojima i svoje slavne sinove, preminuo je u sredu u Nju Orleansu od posledica virusa korona, saopštila je njegova porodica.

"Sa velikom tugom saopštavam da je moj otac Eli Marsalis Junior umro nakon komplikacija od korona virusa", naveo je njegov sin Branford Mersalisi dodao je čuveni džez muzičar u subotu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << hospitalizovan.

Elis Marsalis koji se tokom višedecenijske karijere pojavio na desetinama albuma, otac je trubača Vintona i saksofoniste Branforda Marsalisa.

"Moj otac je bio div u muzici i u podučavanju, ali je bio još veći otac... Dao je sve što je imao da nam omogući da razvijemo ono najbolje kod nas", napisao je Branford Marsalis.

Vinton Marsalis je na Tviteru uz fotografije sa ocem napisao: "Elis Marsalis 1934-2020. Umro je kao što je i živeo: prihvatajući realnost".

Elis Marsalis je rođen u novembru 1934. godine u Nju Orelansu, središtu sveta džeza. Tokom višedecenijske karijere svirao je sa Kenonbolom i Netom Ederlijem, Kortnijem Pajnom. Istovremeno je bio i mentor sinovima Vintonu i Branfordu koji su postali dva najuglednija džez muzičara.

Njujorški džez klub u Linkoln centru gde je Vinton Marsalis umetnički direktor, saopštio je da se "s tugom i teškog srca oprašta od Elisa Marsalisa, jednog od najuglednijih umetnika i profesora muzike svog doba i svih vremena".

Gradonačelnica Nju Orleansa na Tviteru je Elisa Marsalisa nazvala "legendom" i "prototipom" džez scene tog grada slavnog po muzičkoj sceni.

Marsalis je u bolnicu primljen u subotu, a preminuo je u sredu uveče.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Legendarni džez muzičar preminuo od posljedica virusa korona

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Apr.2020

Legendarni džez muzičar i pedagog Elis Marsalis Džunior preminuo je u 86. godini u rodnom Nju Orleansu u SAD-u usljed zaraze korona virusom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.