Dobojska bolnica ponovo na listi gubitaša

Izvor: Capital.ba, 25.Maj.2022, 13:22

Dobojska bolnica ponovo na listi gubitaša

DOBOJ – Višegodišnji trend negativnog poslovanja nastavila je i lani “Bolnica Sveti apostol Luka” u Doboju, pokazuju finansijski izvještaji ove zdravstvene ustanove. Foto: Agencije Iako je dobojska bolnica u 2021. godini prihodovala 8,2 miliona KM više u odnosu na prethodnu godinu ponovo se našla na listi gubitaša. Naime, prijavljeni gubitak ove ustanove iznosio je na kraju prošle godine 846.000 KM. Prihod bolnice bio je 34,9 miliona KM, što je znatno više nego godinu ranije, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << joj se u jeku pandemije virusa korona, na račun „leglo“ 26,7 miliona KM, a minus bio 4,5 miliona KM. U 2020. godini dobojska bolnica je imala 813 radnika, dok je lani broj zaposlenih porastao na 832. Inače, unazad nekoliko godina dobojska bolnica redovno se nalazi na listi javnih preduzeća sa gubitkom pa je tako njihov minus u 2018. i 2019. godini dosegao skoro osam miliona KM. Podsjećamo, ovu zdravstvenu ustanovu prošle godine je potresla afera poznata kao “korona ugovori” kada je u nastavku istrage policija uhapsila direktora dobojske bolnice Mladena Gajića. Njega je Vlada Republike Srpske naknadno udaljila sa te funkcije dok mu traje pritvor. Okružni sud u Banjaluci potvrdio je u aprilu optužnicu protiv Gajića, a na teret mu se stavlja da je budžet Doboja oštetio za 82.320 KM. “Optužnica ga tereti da je kao direktor ove zdravstvene ustanove proveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice i Doma za starija lica Doboj pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918,55 KM, koji se nije mogao primijeniti u provođenju postupka zajedničke javne nabavke, te je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem dužnosti nadzora,  koji se ogleda  u tome  da je umjesto ugovorene medicinske robe isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja u iznosu od 82.320 KM”, naveli su iz Republičkog javnog tužilaštva. Gajić se 13. maja izjasnio u banjalučkom Okružnom sudu da nije kriv za krivično djelo nesvjestan rad u službi, a u vezi sa postupcima javne nabavke medicinske opreme tokom pandemije korona virusa. Nevesinjska bolnica u minusu Kada se pogledaju finansijski izvještaji drugih bolnica u Republici Srpskoj, većina njih su pozitivno poslovale na godišnjem nivou, a među gubitašima se našla Opšta bolnica Nevesinje. I pored prihoda od 5,1 milion KM, nevesinjska bolnica je lani zabilježila minus od 342.000 KM što je veliki pad u odnosu na 2020. godinu koju su završili sa gubitkom od 42.000 KM na osnovu 3,9 miliona KM prihoda. CAPITAL: R. Bogosavac Чланак Dobojska bolnica ponovo na listi gubitaša се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Mikrokreditne organizacije plasirale blizu milijardu maraka kredita

Izvor: Capital.ba, 25.Maj.2022

SARAJEVO – Bilansna suma mikrokreditnih ogranizacija u BiH na kraju prošle godine iznosila je 1,25 milijardi KM i veća je za 85,7 miliona KM ili 7,4 odsto u odnosu na kraj 2020. Foto: Agencije Od ukupne bilansne sume na mikrokreditne fondacije /MKF/ odnosi se 549,5 miliona KM ili 44,1 odsto, a na...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.