Danonoćna borba protiv koronavirusa, Vuhan na nogama

Izvor: RTS, 25.Jan.2020, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danonoćna borba protiv koronavirusa, Vuhan na nogama

Informacije o širenju novog koronavirusa menjaju se iz sata u sat. Zvanični podatak juče je bio da je od virusa umrlo 26 osoba, danas više od 40. Broj inficiranih u celom svetu premašio je 1.400, ali ih je i dalje najviše u Kini. Predsednik Si Đinping upozorava da se zemlja suočava sa ozbiljnom situacijom i da se virus ubrazno širi.
Počela je nova lunarna godina, ali retko kome to sada pada na pamet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Kini.

U gradu Vuhanu, žarištu korona virusa, vodi se najozbiljnija borba. U taj grad poslato je dodatno medicinsko osoblje, kao i lekari sa vojnomedicinskih akademija i bolnica iz Kine.
Osim Vuhana, još 16 gradova je u karantinu - što znači da svoje mesto ne može da napusti više od 50 miliona ljudi. Od nedelje ni automobilom neće moći da se prođe kroz Vuhan bez posebne dozvole.
Juče je najavljena izgradnja privremene bolnice u Vuhanu za lečenje obolelih od koronavirusa sa 1.000 kreveta, a danas stiže vest da se gradi još jedna sa 1.300 kreveta.
Iz toga možemo da naslutimo da se očekuje veći broj inficiranih narednih dana i da postojeći kapaciteti nisu dovoljni.
Peking je danas potvrdio dva slučaja obolelih koji nisu imali nikakvog dodira sa provincijom Hubei, odakle je virus verovatno krenuo.
U gradu Haikou na kineskom ostrvu Henan, svi koji su doputovali iz provincije Hubei gde se nalazi Vuhan, stavljeni su na dvonedeljno posmatranje i neće moći da napuste mesto.
Društvenim mrežama se šire najrazličitije informacije koje podižu paniku među stanovništvom.
Može da se pročita da je broj obolelih u Vuhanu mnogo veći nego što pokazuju zvanične informacije, da nedostaju kapaciteti za lečenje, ali ništa od toga nije potvrđeno niti su izvori informacija relevantni.
Danas je počeo i Praznik proleća, najveći kineski praznik i obično vrh turističke sezone. Ne i ove godine: zatvoreni su Diznilend u Šangaju, Zabranjeni grad u Pekingu, deo Kineskog zida i brojne druge atrakcije.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.