Izvor: Radio 021, 11.Apr.2020, 13:24

Brazilski "ghostbuster" u akciji dezinfekcije favela

Kada je došao virus korona, a turisti otišli, Tiago Firmino, turistički vodič koji strance vodi u obilazak favela Rio de Žaneira, odlučio je ne čekati vlasti da reaguju, nego je obukao belo zaštitno odelo i krenuo dezinfikovati ulice favele Santa Marta.

Gledajući užasnut širenje virusa po svetu, 39- godišnji Firmino pokrenuo je svoj projekat obrane Santa Marte, jedne od mnogih favela Rio de Žaneira, sirotinjskih četvrti grada izgrađenih bez urbanističkog plana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i građevinskih dozvola.

Obučen kao član ekipe iz filma "Isterivači duhova" (Ghostbusters) Firmino vodi jedan od sve brojnijih programa volontera i zajednica za suzbijanje zaraze za koju mnogi očekuju da će izazvati katastrofu u gusto naseljenim favelama.

"Ne bih to nazvao junaštvom, ali smo vrlo strastveni", rekao je.Stanovnici u karantinu njegov angažman na ulicama četvrti pozdravljaju aplauzom.

"Favela je uvek zaboravljena. Što god da se događa u gradu favela uvek poslednja od toga ima bilo kakvu korist. Zdravstvena nega je upitna, kao i javna higijena i odvoz smeća", kaže.

U Santa Marti, jednoj od naslikovitijih favela Rio de Žaneira, živi oko 4.000 ljudi.

Smeštena je iznad četvrti Botafogo na obali, ima spektakularan pogled na brdo Šećerna glava, a ima i statuu Majkla Džeksona koji je u Santa Marti snimio video za svoju pesmu "They Don't Care About Us".

Firminova supruga, Wilcieide Miranda, kaže da za sada u faveli nema potvrđenih slučajeva Covida-19, bolesti koju izaziva novi koronavirus.

Ona i njen suprug za obavljanje dezinfekcije zavise od donacija zajednice.

"Turizam prvi stane i poslednji se vrati", kaže Firmino.

"MI ovo radimo volonterski zajedno sa stanovnicima, kako bi se pobrinuli za sebe, jer bih radije ostao bez svog posla nego bez života", dodaje.

Ove nedelje su vlasti izvestile o prvih šest slučajeva u favelama Rio de Žaneira koje gotovo po pravilu nadziru bande preprodavača droge i nasilne milicije.

Prošlog meseca je Rojters izvestio da su kriminalci uveli "policijski čas" u nekim od favela kako bi sprečili širenje koronavirusa.

U sredu je brazilski ministar zdravlja Luiz Enrike Mandeta rekao da će o sprečavanju širenja zaraze razgovarati s kriminalcima koji su de fakto vlast u takvim četvrtima.

"I oni su ljudi i moraju sarađivati, pomagati, učestvovati", rekao je.

Do sada je u Brazilu od Covida-19 umrlo 1.057 osoba i zabeleženo je 19.638 slučajeva zaraze, prema poslednjim službenim podacima od petka. U državi Rio je 2.464 slučajeva zaraze, a umrlo je 150 ljudi.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.