Bolje sad nego za Božić - plan Nemačke za decembar i januar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020, 06:10

Bolje sad nego za Božić - plan Nemačke za decembar i januar

Dodatno pooštravanje mera u pokušaju da se spasi bar tračak normalnosti za Božić izgleda je srž nove strategije Nemačke u borbi protiv pandemije korona virusa za decembar i januar, piše Dojce vele ( DW ).

Ponukani željom kancelarke za "zajedničkim pristupom“ borbi protiv pandemije korona-virusa, premijeri nemačkih pokrajina rade na novim predlozima za period nakon kraja novembra.

Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što su prošle nedelje odbacili njene zahteve za pooštravanjemera, Angela Merkel je pokrajinskim premijerima vratila vruć krumpir kako bi se dogovorili oko koncepta oko kojeg bi svi bili saglasni. Taj koncept bi trebalo da bude predstavljen na zajedničkom sastanku premijera saveznih pokrajina i kancelarke sutra, u sredu 25. novembra, navo DW .

Sudeći po prvim informacijama koje dolaze s video-sastanka premijera, generalno se planiraju strože mere zatvaranja kao odgovor na rekordni broj novozaraženih od petka. Tada je u Nemačkoj zabeleženo 23.648 novih slučajeva. Ali, osim batine u obliku strožih mera, do 20. decembra, političari pripremaju i ”sargarepu” u obliku popuštanja za vreme božićnih praznika, piše DW .

Obaveza nošenja maski ostaje na snazi u prodavnicama, javnim ustanovama i javnom prevozu. Moguće je uvođenje obaveze nošenja maski i na otvorenim prostorima, tamo gde je pojačana koncentracija ljudi, kao npr. u pešačkim zonama.

Mogući su i izuzeci zbog božićnih praznika u periodu od 21. do 27. decembra.

Crkvama bi moglo da bude omogućeno održavanje božićnih ceremonija, ali bi trebalo izbegavati okupljanje većeg broja vernika.

Za Novu godinu se apeluje na građane da se uzdrže od vatrometa i pirotehnike, a moguća je i zabrana prodaje pirotehničkih sredstava.

Savezne pokrajine će saveznoj vladi predložiti produženje finansijske pomoći za posebno pogođene privredne grane, poput turističke, kao i za klubove ili sektor organizacije događaja i to do sredine sledeće godine.

Preporučuje se provera da li je zdravstvenim osiguranjima potrebna finansijska podrška s obzirom na niže prihode, a više izdatke tokom korone.

Političari su produženje i delimično pooštravanje mera obrazložili time što još uvek veliki broj novozaraženih.

"Ako prekinemo s merama prerano, rizikujemo to da ćemo opet morati da krenemo ispočetka. Bolje produženje zaključavanja sada, nego totalno zatvaranje za Božić“, rekao je bavarski premijer Markus Zeder.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.