Austrija: U prvom kvartalu pad BDP 2,5 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2020, 12:37

Austrija: U prvom kvartalu pad BDP 2,5 odsto

Austrijska privreda je zbog krize sa pandemijom korona virusa krize već u prvom kvartalu snažno opala, za oko dva i po odsto, a u tekućem kvartalu biće još gore, istakao je danas stručnjak ekonomskog instituta Wifo Jirgen Birbaumer-Poli.

Smatra da će obustavljanje rada u mnogim oblastima privrede, u ovom tekućem, drugom kvartal imati još negativniji uticaj, zbog čega će biti "najlošiji kvartal ove godine".

Birbaumer-Poli je kazao da će BDP od aprila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do juna drastično pasti u poređenju sa prvim kvartalom.

Trenutno, kako je rekao agenciji APA, ne može se reći da li će biti dvostruki ili trostruki pad.

U svakom slučaju, smatra to će biti daleko veći minus, jer se mora imati u vidu da su samo mere u drugoj polovini marta negativno uticale na privredu.

„Što se turizma tiče već sada se može reći da će ceo drugi kvartal biti potpuni gubitak. U tom pravcu se krećemo“, objasnio je Birbaumer-Poli.

On je rekao da neće moći da dođu za Austriju važni strani gosti, a čak iako budu u mogućnosti da dođu, to neće činiti iz straha.

Turizam će, prema njegovim rečima, u drugom kvartalu biti najteže negativno pogođen.

Trgovina će, kako kaže, postepenim otvaranjem od sredine aprila ponovo više moći da doprinosi BDP-u, a isto važi i za uslužne delatnosti.

Prema proceni Wifo, BDP je pao od januara do marta, u poređenju sa istim periodom prošle godine, realno za 2,7 odsto, a u poređenju sa kvartalom pre za 2,5 procenata.

„Takav pad smo poslednji put imali tokom prošle finansijske krize“, ukazuje Wifo.

Prošlonedeljna srednjoročna prognoza polazi od toga da će BDP ove godine pasti za 5,25 do 7,5 odsto.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ECB: Pad BDP-a evrozone između pet i 12 odsto ove godine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Apr.2020

Evropska centralna banka očekuje pad BDP-a zemalja evrozone između pet i 12 odsto ove godine, kao odraz velike neizvesnosti oko ekonomskog uticaja korona virusa, rekla je danas predsednica te institucije Kristin Lagard. Posle te snažne recesije bi trebalo da usledi "oporavak" ukoliko se restriktivne...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.