Fijat traži pomoć države, kritičari: Porez plaćate Holandiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2020, 13:59

Fijat traži pomoć države, kritičari: Porez plaćate Holandiji

Kompanija Fijat Krajsler Automobili (FCA), najavila je da će tražiti državni zajam od 6, 3 milijarde evra, uz garanciju države na tri godine, zbog problema koje je ta kompanija pretrpela u vreme pandemije koronavirusa.

Ova vest je izazvala velike kritike medija i političara u Italiji, koji su ovaj zahtev ocenili kao neprimeren, s obzirom na to da je zvanično administrativno sedište Fijat-Krajslera u Amsterdamu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Holandiji, ali finansijsko u Engleskoj.

Dnevni list "IL Manifesto" piše kako je zahtev nepristojan te da frima "gleda da uhvatiti 6 milijardi gotovine uz garanciju države iz koje su pobegli, u poreski raj, kako ne bi platili poreze".

Premijer Italije Đuzepe Konte je onima koji ga pitaju da li će "Fijat-Krajsler-u" biti odobren državni zajm, koji je previđen za domaće firme koje su pretrpile gubitke zbog karantina, rekao da ako FCA dobije finansijska sredstva, to znači da na to ima pravo i da njihov eventualni zahtev spada u odredbe vladine uredbe.

"Tačno, jeste šedište Fijata u inostranstvu. Ali, fabrike i radnici proizvode u Italiji. Govorimo o italijanskim fabrikama, o italijanskom poslu, u kojima su zaposleni mnogi italijanski radnici".

Ako FCA može tražiti novac, to znači da odredbe zakonske uredbe to dopuštaju", rekao je premijer Konte.

Italijanski proizvođač automobila Fiat se 2014. godine udružio sa američkim proizvođačem "Krajsler" u jedinstvenu kompaniju, a zvanično sedište FCA je u Holandiji, zemlji koja je članica EU, ali koju nazivaju "poreskim rajem", jer ima niže poreske stope u odnosu na ostale članice Unije.

Međutim, italijanski ogranak firme ima proizvodnju na 16 različitih lokacija među kojima i u Srbiji, i učestvuje u 26 istraživačkih centara, a ukupno zapošljava direktno 55.000 radnika.

Pored toga, još najmanje 12.000 manjih i srednjih preduzeća, sa 120 hiljada radnih mesta, su vezani za proizvodnju delova i servisiranje automobilske industrije kojoj je okosnica FCA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fijat u Italiji traži pomoć države od 6,34 milijarde evra, javnost to ocenila neprimerenim

Izvor: Radio 021, 18.Maj.2020

Kompanija Fijat Krajsler Automobili (FCA), najavila je da će u Italiji tražiti državni zajam od 6,3 milijarde evra, uz garanciju države na tri godine, zbog problema koje je ta kompanija pretrpela u vreme pandemije virusa korona...Ova vest je izazvala velike kritike medija i političara u Italiji,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.