Na benzinskim pumpama jeftinije gorivo

Izvor: BKTV News, 26.Jun.2012, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na benzinskim pumpama jeftinije gorivo

Naftni derivati na nekim pumpama u Srbiji pojeftini su između dinar i 2,5 dinara po litru zbog pada cene nafte na svetskom tržistu.
Pojeftniji su evro dizel, dizel D-2, BMB-95 i tečni nafni gas, kažu predstavnici naftnih kompanija, koji navode da su njihove cene usklađene sa cenama sirove nafte na berzama u Njujorku i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Londonu.
U elektronskom poslovanju na berzi u Njujorku, sirova nafta pojeftinila je jutros na ispod 79 dolara za barel, prateći kretanje indeksa na berzama akcija, a pad je posledica sve slabijih nada da će na samitu Evropske unije krajem sedmice u Briselu biti pronađeno rešenje za evropske dužničke i ekonomske probleme.
Cena americke “lake” nafte za terminsku isporuku u avgustu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 30 centi na 78,91 dolar za barel, dok je istovremeno evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 21 cent na 90,80 dolara za barel, prenela je agencija AP.
Cena najvažnije energetske sirovine je do danas značajno pala sa nivoa od 106 dolara za barel od pre dva meseca, kao posledica usporenja ekonomskog rasta i tražnje nafte u SAD, Evropi i Kini.
Trgovci naftom prate kretanje cene akcija kako bi procenili ukupno raspoloženje investitora. Juče je američki berzanski indeks “Dau Džons indastrijal” oslabio za 1,1 odsto, dok su jutros pali indeksi na većini berzi u Aziji.
Indeksi su od početka nedelje uglavnom padali usled sumnje ulagača da će evropski lideri biti u stanju da brzo reše dužničku i ekonomsku krizu na starom kontinentu.
Na samitu EU, koji se održava 28. i 29. juna će biti reči o predlozima stimulativnih mera za podsticaj ekonomskog rasta. Grčka će istovremeno pokušati da se izbori za ublažavanje mera štednje, koje su bile uslov za dobijanje međunarodne finansijske pomoći.
Izvor: Dnevnik
Tweet
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.