Ministarstvo: Cene goriva određuje konkurencija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2011, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Cene goriva određuje konkurencija

BEOGRAD -

Trenutne cene goriva u Srbiji rezultat su slobodnog tržišta i tržišne konkurencije velikog broja naftnih kompanija koje posluju u našoj zemlji, s obzirom na to da država od početka godine ne propisuje maksimalne cene naftnih derivata, rečeno je u Ministarstvu infrastrukture i energetike.

Komentarišući aktuelne cene goriva, u resornom ministarstvu ističu da su cene naftnih derivata na našem tržištu deo poslovne politike kompanija koje posluju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji.

Vlada, podsećaju, od 1. januara ne propisuje najviše maloprodajne cene naftnih derivata, već se one formiraju slobodno na tržištu, i od ove godine je stavljena van snage uredba kojom su se propisivale maksimalne cene naftnih derivata na domaćem tržištu.

Naši propisi za tu oblast su usaglašeni sa svim važećim evropskim direktivama, navode u ministarstvu.

U Srbiji se zbog izjednačenja akciza na naftne derivate očekuje novo poskupljenje goriva, jer će benzin da poskupi za više od 4,5 dinara, a dizel za više od dva dinara po litru.

Različite cene na pumpama

Cene goriva u Srbiji posle uvođenja liberalizacije tržišta i slobodnog formiranja cena razlikuju se od pumpe do pumpe. Naftne kompanije formiraju "mikrocenovnike", u zavisnosti od položaja benzinske stanice, a na cenu goriva utiču troškovi transporta, i ekonomska razvijenost kraja, razdaljina do sledeće pumpe i slično.

Cene evrodizela u Srbiji trenutno se kreću od 130 do 136 dinara za litar, dizel D2 košta od 119 do 123 dinara, bezolovni benzin BMB 95 od 125 do 130 dinara za litar, a evropremijum BMB 95 od 134 do 136,5 dinara za litar.

Vlada Srbije juče je usvojila Predlog izmena zakona o usklađivanju akciza na naftne derivate, kojim se ukidaju različite akcize na različite vrste naftnih derivata koje su bile uvedene od početka godine, i po novoj odluci vlade koja još treba da bude usvojena u Skupštini, uvode se jedinstvene akcize za benzin i za dizel goriva.

Ako poskupi gorivo poskupeće prevoz, voće, povrće...

Najavljeno poskupljenje goriva zbog izjednačavanja akciza svakako će uticati na povećanje troškova prevoza, ali i na cene nekih poljoprivrednih proizvoda, ocenio je za Tanjug ekonomski analitičar Saša Đogović.

Prema njegovim rečima, ako poskupi gorivo u Srbiji i na zelenim pijacama mogu da se očekuju nova poskupljenja voća i povrća zbog povećanja troškova transporta.

Ukoliko ne bude subvencionisanja goriva poljoprivrednicima, izjednačavanje akciza i poskupljenje goriva može imati odjek i na povećavanje cene koštanja njihovih proizvoda, smatra Đogović.

"Izjednačavanje akciza na viši nivo, govori o tome da postoji praznina u budžetu i da ju je neophodno popunjavati", ukazao je on.

Đogović nije mogao da precizira koliko bi eventualno poskupljenje goriva uticalo na stopu inflacije u Srbiji.

Statistika to tek treba da obračunava, u zavisnosti od pondera učešća goriva u formiranju potrošačkih cena, kazao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.