Mićović o ceni goriva: Država može da učini više

Izvor: N1 televizija, 05.Jun.2018, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićović o ceni goriva: Država može da učini više

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije ocenio je da država može da učini više po pitanju cene goriva, i dodao da visoke cene ne idu u prilog distributerima goriva jer pada potrošnja.

Izvor: N1

  Gorivo u Srbiji značajno je poskupelo od početka godine. Danas benzin košta 153 dinara, a dizel 162. Srbija je među zemljama sa najskupljom cenom goriva u regionu. Zbog ovakvog stanja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << najavljeni su čak i protesti.

"Rast cene goriva je posledica dešavanja na globalnom tržištu, i Srbiju ne možemo da izolujemo, ali država može da učini više, da izbalansira. Distributeri nemaju tu mogućnost. Jedino što ih tera na niže cene je tržišna konkurencija", kazao je Mićović.

On je podsetio da je Zakonom o akcizama predviđeno da Vlada može bez promene zakona da smanji akcizu i do 20 odsto, a da ih nakon prestanka poremećaja vrati na raniji nivo. Takav potez Vlada je povukla 2012. godine.

Država mora da podstiče tržišnu konkurenciju i to je najbolja garancija potrošačima da plaćaju najnižu cenu, dodao je.

Mićović smatra da će cena goriva morati da bude spuštena "jer uvek imate one koji će ponuditi po nižoj ceni".

"Svima odgovara da potrošnja bude što veća, i državi i kompanijama, i potrošači će odreagovati kupujući više", zaključio je on.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zapaljive cene benzina

Izvor: Deutsche Welle, 06.Jun.2018, 08:35

Kada litar nekog goriva na pumpama košta preko 160 dinara, vozačima u Srbiji pada mrak na oči. Na društvenim mrežama se najavljuju blokade ulica. Ekonomisti za DW kažu da je za visoke cene odgovorna masna akciza države...Društvene mreže u Srbiji, kako se to popularno kaže, gore zbog cene benzina....

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.