Grejanje na drva još uvek najjeftinije

Izvor: NiskeVesti.rs, 12.Okt.2016, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grejanje na drva još uvek najjeftinije

Oni koji se godinama greju na čvrsto gorivo nisu iznenađeni lošim vremenom, jer po navici drva, pelet ili ugalj nabavljaju pri kraju leta. Na skladištima i u preduzeću Srbijašume cene su više nego prethodne grejne sezone, a kreću se i do 4 200 dinara po metru drva. Sličnu cenu drže i pijačni prodavci koji po pravilu imaju dozvolu za seču i prodaju drva, mada ima onih koji prodaju metar po ceni od 3 800.


Građani koji su na vreme obezbedili ogrev na čvrsto gorivo >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << ove godine proći će nešto jeftinije, s obzirom na to da je nabavka drva i uglja u sezoni znatno skuplja. Drva su i dalje najpopularniji način grejanja u Srbiji, iako je cena po metru porasla za nekoliko stotina dinara. Dok je prethodne sezone bila 3.800 dinara, sada je 4.200 po metru drva.
U cenu je obično uračunat i prevoz, ali ne i kraćenje drva koje se dodatno naplaćuje 300 do 400 dinara po metru.
Sa druge strane cena kvalitetnijeg peleta varira od 150 do 170 eura po paleti koja nosi oko 1000 kg. U zavisnosti od proizvođača u cenu je uračunat i prevoz, ali to ne mora da bude slučaj.
Za stambenu jedinicu sa dobrom izolacijom od nekih 60 kvadrata, potrebno je, tvrde potrošači, 1200 kg peleta za blagu zimu kakva je bila prethodne godine.
Treba i znati koja drva nabaviti za ogrev jer se razlikuju po kvalitetu. Najbolje je hrastovo drvo zbog sporijeg sagorevanja i kalorične vrednosti koju tom prilikom oslobađa. Dok ostala drva, tvrde poznavaoci, brže sagorevaju ili oslobađaju manju energiju pa je teže zagrejati prostorije.
Zbog toga treba obratiti pažnju i na sastav peleta koji se proizvodi presovanjem piljevine i strugotina drveta, kako bi proizvod za ogrev bio kvalitetan.
I ugalj je poskupeo do 25%, jer je EPS još na leto podigao cene. Ugalj iz Kolubare, na primer, umesto 7000, sada iznosi skoro 8000 dinara. Cena sušene varijante po toni je, čak, 13 900 dinara.

Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.