Gorivo skuplje, akcize za sada iste

Izvor: B92, Beta, 06.Maj.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo skuplje, akcize za sada iste

Beograd -- Pred novo poskupljenje cena goriva, ministarka finansija poručuje da ne podržava smanjenje akciza. Opao promet za trećinu, kažu naftaši.

Posle mesec dana, koliko je prošlo od poslednje promene, vozače sledeće nedelje ponovo očekuju nove, više cene goriva. Procenjuje se da će se litar benzina plaćati i 120 dinara.

Visoke cene naftnih derivata, prazne novčanike vozača, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kase vlasnika pumpi jer promet iz meseca u mesec konstantno opada.

Predsednik Upravnog odbora "Nafte” AD Nebojša Atanacković kaže da je promet na pumpama opao i do 30 odsto.

Još u martu je formirana radna grupa koja analizira naftno tržište u Srbiji. Na stolu Ministarstva finansija već se nalazi predlog Ministarstva energetike da se smanje akcize na gorivo za minimum 10 posto.

Ministarka finansija Diana Dragutinović međutim, kako stoje stvari, ne želi da se odrekne ovih prihoda.

"To može da bude samo deo kompletne poreske reforme. Ono o čemu se trenutno razmišlja u ministarstvu finansija jeste da se malo rebalansiraju akcize. Ako se smanji na benzin, da se poveća na dizel... Dakle, ništa dramatično po pitanju pada akciza neće da se desi", rekla je Dragutinovićeva.

Srbija i dalje ima najskuplje gorivo u regionu. Litar benzina nešto više od nas plaćaju jedino Mađari i Slovenci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.