Gorivo malo pojeftinilo, da li će još?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo malo pojeftinilo, da li će još?

Kako se već nedelju dana beleži pad cene sirove nafte, i kod nas je gorivo pojeftinilo, za sada tek za dinar, ali stručnjaci smatraju da će se pad prodajne cene naftnih derivata osetiti tek za nekoliko meseci.

Posle višemesečnih poskupljenja goriva, na našim benzinskim pumpama cena benzina i dizela je konačno malo niža, što su vozači jedva dočekali.

Kako kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije, kod nas se dizel  troši tri puta više nego benzin >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i tečni naftni gas zajedno. On je dominantni derivat koji pokreće privredu i to je razlog zašto su cene dizela u Srbiji, kada posmatramo zemlje sa kojima se graničimo, najveće.

“Već u poslednjih nedelju dana benzin je jeftiniji negde oko dinar i  po, dizel je za 50 para, uskoro dinar, znači taj trend se prenosi. Znači pad cene nafte zadnjih sedam dana nije on doprineo do pojeftinjenja goriva nego neki raniji period. Uvek je to negde odloženo za mesec dana, možda mesec i po dana, pomeranje na gobalnom tržištu sirove nafte i cene goriva”, rekao je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Oko 53 procenta maloprodajne cene goriva, kod nas su razna državna potraživanja. Najveće su naravno akcize, a tu su i razne naknade koje se plaćaju po svakom litru goriva. Međutim, u Udruženju naftnih kompanija Srbije ističu da na cenu derivata kod nas najviše utiče tržišna konkurencija, a koja nije na zavidnom nivou.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.