Gorivo bi moglo da poskupi za 7%

Izvor: B92, 13.Jan.2012, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo bi moglo da poskupi za 7%

Naftni derivati u Srbiji uskoro bi mogli da poskupe zbog skoka cena nafte na svetskim berzama, ali i zbog sve jačeg dolara.

Pored toga, očekuje se i usklađivanje iznosa akciza na derivate sa rastom cena na malo u 2011. godini, a koje bi trebalo da se obavi u drugoj polovini januara.

Pretpostavka je i da će akcize na naftne derivate u Srbiji da budu povećane za oko sedam odsto, na koliko je procenjen rast cena robe u 2011. godini.

Za toliko bi, prema najavama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz naftne industrije, mogle da se povećaju i cene benzina, dizela i naftnog gasa.

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) kažu da ne stoje tvrdnje, koje se u poslednje vreme često ponavljaju, da je cena sirove nafte na silaznoj putanji.

"Mi ne kupujemo sirovu naftu na berzi u Njujorku, već tip 'brent' u Londonu. Priče o stalnom padu cena na tržištu jednostavno nisu tačne", tvrdi generalni sekretar UNKS Tomislav Mićović.

Ovo udruženje uradilo je analizu kretanja cena „brenta" iz koje se vidi da je u 2010. ona iznosila 79,5 dolara po barelu, a u 2011. godini prosečno je bila čak 110,79 dolara.

Dolar je, inače, u sredu, 11. januara 2011. imao vrednost od 81,33 dinara, a mesec dana ranije 77,27 dinara.

Sve to ipak, ne znači da su velika poskupljenja neminovna, jer je jasno da će „naftaši" učiniti sve da što manje koriguju cene, zbog konstantnog pada prodaje koja dostiže i 20 odsto.

Tako je i namera članica UNKS, da će, zbog uredbe države o obaveznom skladišnom prostoru od 5.000 kubika, povisiti cene, za sada odložena.

Naime, primena uredbe još nije počela, a čeka se i sastanak Udruženja naftnih kompanija Srbije sa nadležnim državnim organima.

Na tom sastanku bi se razjasnile sve nedoumice i našlo zajedničko rešenje koje ne bi izazvalo dodatni udar na džep potrošača.

Izvor: Novosti

Gorivo poskupljuje u februaru 2012?
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.