Akciza otišla gore - šverceri i 100 km od granice

Izvor: B92, 15.Jan.2016, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akciza otišla gore - šverceri i 100 km od granice

Beograd -- Iako cena sirove nafte pada od početka godine, maloprodajne cene goriva u Srbiji jednake su onima na kraju 2015. godine.

Do pojeftinjenja nije došlo jer je od Nove godine porasla akciza, koja je kompenzovana istovremenim padom kotacija benzina i dizela.

Tako na benzinskim stanicama nisu zabeležene značajnije promene cena, ali se takođe može reći i da potrošači u Srbiji, bar u ovih prvih petnaestak dana zbog rasta akciza nisu osetili efekat pada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cena na međunarodnom tržištu nafte, navodi se u analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Akciza, PDV i naknada za obavezne rezerve sada čine oko 60 odsto maloprodajne cene benzina i dizela i oko 51 procenat cene TNG autogasa.

Akciza na dizel je povećana za četiri dinara po litru, odnosno ukupno zahvatanje kada se uzme u obzir i PDV je povećano za 4,8 dinara. To je treći put zaredom da se za Novu godinu akciza na dizel povećava za četiri dinara po litru tako da se na uporednoj listi cena zemalja regiona Srbija popela za par stepenica više.

Naime, prosečna maloprodajna cena dizela je veća samo u Grčkoj i Albaniji. Kao zemlje sa najmanjim državnim zahvatanjem i ujedno s najnižim cenama i benzina i dizela i TNG-a, na dnu liste su Bosna i Hercegovina i Makedonija.

“Nažalost, potvrđuje se pretpostavka UNKS-a da će zbog porasta akciza, pre svega na dizel ,zapravo Srbija izgubiti jedan deo fiskalnih prihoda, jer će se sve više potrošača gorivom snabdeva iz BiH i Makedonije”, navodi UNKS.

Kako dodaju, pojavili su se i prekogranični "distributeri" koji danas nude gorivo u mestima koja su i 100 km udaljena od granice.

Pad prometa na gotovo svim benzinskim stanicama u zapadnoj i južnoj Srbiji, pogotovo uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom dovodi u pitanje njihov dalji rad, zbog čega uskoro može biti ugrožena i bezbednost snabdevanja gorivom u ovom delu Srbije i opstanak brojnih radnih mesta zaposlenih u ovim objektima, upozorava UNKS.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uprkos rastu akciza cene goriva u Srbiji za sada miruju

Izvor: Blic, 15.Jan.2016

Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji su danas na istom nivou kao na kraju prošle godine, bez obzira na povećanje akciza, ali zbog podizanja tog nameta domaći potrošaci nisu osetili ni benefite globalnog pada cena nafte, pokazala je nedeljna Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS)...Kako...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.