TAJNA MISIJA AMERIKE? Šef CIA u maju kradom posetio Kinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2023, 18:59

TAJNA MISIJA AMERIKE? Šef CIA u maju kradom posetio Kinu

CIA Vilijam Berns u maju je tajno posetio Kinu kako bi razgovarao sa tamošnjim zvaničnicima, piše „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na izvore.

- Prošlog meseca Berns boravio je u Pekingu gde se sastao sa kineskim kolegama i istakao važnost očuvanja direktnih kanala komunikacije između obaveštajnih službi - rekao je sagovornik FT.

Tajna poseta realizovana u trenutku kada zvanični Vašington insistira na pregovorima sa Pekingom na najvišem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nivou s ciljem da se stabilizuju odnosi.

Bernsova poseta je poseta na najvišem nivou otkako je bivši zamenik državnog sekretara Vendi Šerman jula 2021. posetila Tjencin.

Izvori navode da američki predsednik Džozef Bajden ima poverenja u Bernsa koji je ranije obavljao diplomatske poslove i delikatne misije u inostranstvu.

Prema navodima britanskog lista, Bela kuća i CIA nisu komentarisali navode o poseti ali je jedan američki zvaničnik rekao da se Berns sastao sa predstavnicima kineske obaveštajne službe.

Podsetimo, odnosi SAD i Kine drastično su zahladneli nakon što je u avgustu prošle godine tadašnji predsednik Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan.

Peking, koji Tajvan smatra delom svoje teritorije, protumačio je tu posetu kao podršku Amerike tajvanskom separatizmu i nakon toga je održao velike manevre.

Napetost u odnosima dodatno je porasla nakon što je na nebu iznad Amerike uočen kineski vazdušni balon.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.