Šta je CIA pedesetih godina tražila u Čačku?

Izvor: B92, 27.Jul.2017, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je CIA pedesetih godina tražila u Čačku?

Američka obaveštajna služba postepeno skida oznake tajnosti sa svojih špijunskih izveštaja iz Čačka sačinjenih pedesetih godina prošlog veka, piše “Sputnjik”.

CIA je javnosti na uvid stavila 13 takvih, „čačanskih“ dokumenata koji su decenijama, u arhivi u Virdžiniji, boravili pod oznakom „tajna“ ili „poverljivo“.

Šta su obaveštajci vodeće sile sveta mogli da traže i važno da nađu u palanci koja je u to doba (1948. godine) imala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo 13.000 stanovnika i tek se uspravljala posle strašnih ratnih godina?

Zanimalo ih je, pre svega, šta se radi u vojsci, armijskim i novim industrijskim preduzećima.

Privredna i vojna špijunaža bile su osnovni zadaci, pa je samo jedan od 13 pomenutih dokumenata, i to iz 1951. godine, sadržao podatke o antikomunističkom pokretu otpora u zapadnoj Srbiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta je CIA 50-tih godina tražila u Čačku?

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jul.2017

Američka obaveštajna služba postepeno skida oznake tajnosti sa svojih špijunskih izveštaja iz Čačka sačinjenih pedesetih godina prošlog veka...Od početka CIA je javnosti na uvid stavila 13 takvih, "čačanskih" dokumenata koji su decenijama, u arhivi u Virdžiniji, boravili pod oznakom "tajna" ili...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.