Pokrenuta istraga o nestalim kasetama CIA

Izvor: Blic, 03.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenuta istraga o nestalim kasetama CIA

Američko ministarstvo pravde i zvanično je pokrenulo istragu vezanu za aferu uništavanja video-snimaka ispitivanja navodnih radikalnih islamista, što predstavlja prvi indikator da istražitelji uistinu i veruju da su zvaničnici vlade i Centralne obaveštajne agencije (CIA) počinili krivična dela.

Trake na kojima su se, kako se ispostavilo, nalazili snimci ispitivanja dvojice navodnih operativaca Al Kaide iz 2002. godine, uništene su tri godine kasnije, te nikada nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predate čuvenoj komisiji koja je posle terorističkih napada na Njujork i Vašington preispitivala rad svih mogućih vladinih službi, uključujući i obaveštajce.

Istragu će, kako je najavio državni pravobranilac Majkl Mukejsi, voditi tužilac iz Konektikata Džon Duram, koji će uz pomoć Federalnog istražnog biroa, najverovatnije naložiti sastavljanje porote, te, u daljem razvoju događaja, saslušati svedočenja čitavog niza osoba navodno umešanih u uništavanje spornih traka.

"Postoji osnova za pokretanje kriminalističke istrage o ovom slučaju i ja sam preduzeo korake kako bi ta istraga počela," navodi se u saopštenju koje je u sredu izdala kancelarija Majkla Mukejsija.

Nema, međutim, nikakve dileme da su trake ispitivanja dvojice operativaca Al kaide zaista postojale i da ih je CIA uništila, što je početkom decembra potvrdio i šef te obaveštajne agencije Majkl Hejden, objašnjavajući da su sminci uništeni kako bi se zaštitili službenici te agencije uključeni u ispitivanje.

Snimci su, kako se navodi, sadržali ispitivanje Abu Zubejde i još jednog navodnog operativca Al Kaide, koji je u to vreme bio značajniji navodni terorista u rukama američkih obaveštajaca.

Suštinu problema sa uništavanjem traka predstavlja opšte mišljenje ta je takav potez povučen zbog želje da se sakriju metode koje su korišćene prilikom ispitivanja, uključujući i mučenje oko kojeg je prethodnih godinu dana podignuta velika prašina u Vašingtonu.

Početkom decembra, uticajni senatori, mahom demokrate, zatražili su postavljanje posebnog opunomoćenika koji bi vodio istragu o nestalim trakama.

Demokrata Džo Bajden i njegov republikanski kolega Čak Hejgel najglasniji su u zahtevima da se postavi posebni opunomoćenik, pošto je opšte mišljenje da državni pravobranilac Majkl Mukejsi, možda, i nije najbolja osoba za istragu, s obzirom na neodređen stav prema kontroverznim metodama ispitivanja koje koriste američke obaveštajne službe.

Mukejsi, koji je na mestu državnog pravobranioca smenio pođednako kontroverznog Alfreda Gonzalesa, najavio je da će njegova kancelarija i CIA zajednički sprovesti istragu o nestanku snimaka, što je među senatorima izazvalo dodatnu dozu nepoverenja.

Posle vesti o nestanku snimaka ispitivanja dvojice navodnih terorista, u istragu o tom događaju uključila su se oba doma američkog Kongresa, navodeći da je cilj akcije da se utvrdi šta se u stvari dogodilo sa snimcima i da li su o takvom postupanju imali saznanja zvaničnici Bele kuće.

Još jedan ugledni republikanac, senator Džon Mekejn, rekao je da afera sa snimcima ispitivanja baca još jednu senku na kredibilitet i moralni ugled Amerike u svetu.

U Beloj kući, pak, u toku je ozbiljna akcija utvrđivanja ko je sve znao za uništavanje video-snimaka, ali je za sada izvesno da se predsednik Džordž Buš, kako je rekla njegova predstavnica za štampu Dejna Perino, "ne seća da je čuo za takav događaj".

Poseban značaj svedočenja Abu Zubejde i Ramzija Binalšija predstavlja činjenica da je na osnovu podataka prikupljenih tokom njihovog ispitivanja uhvaćen Halid Šeik Muhamed, jedan od glavnih organizatora napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine i osoba koja se smatra direktno odgovornom za brutalno pogubljenje novinara "Vol strit džornela" Danijela Perla.

Druga nestala kaseta sadrži ispitivanje Abda al Rahima al Našrija, navodnog organizatora samoubilačkog napada 2000. godine na američki razarač "Koul", ukotvljen u luci jemenskog grada Adena, kada je poginulo 17 Amerikanaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.