Jeremić i Petreus o spoljnoj politici SAD

Izvor: RTS, 02.Feb.2016, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić i Petreus o spoljnoj politici SAD

Povodom izlaska petog broja međunarodnog časopisa "Horizonti", bivši šef CIA Dejvid Petreus, razgovarao je sa sa predsednikom Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vukom Jeremićem.
Na debati u "Harvard klubu" sa predsednikom Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vukom Jeremićem, organizovanom povodom izlaska petog broja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << međunarodnog časopisa "Horizonti", Dejvid Petreus, bivši šef CIA, izjavio je da je ID moguće vojno poraziti, kao što je to bio slučaj sa Al Kaidom.

Petreus je bio i bivši glavnokomandujući koalicionih snaga za Irak i Avganistan u periodu 2008-2011. godine a sada direktor Globalnog instututa KKR-a, jednog od najvećih svetskih investicionih fondova, koji posluje i u Srbiji.
Petreus je objasnio genezu stvaranja tzv. Islamske države i podvukao da je ključni faktor za njeno "neutralisanje" novo administrativno uređenje Iraka, koji bi uključilo Sunite u državne institucije i redovan politički život.
Jeremić je podsetio da se ove godine obeležava 100 godina od "Sajs-Piko" sporazuma, kojim su iscrtane granice današnjeg Bliskog istoka.
Taj se poredak danas vidljivo urušava, što otvara brojna politička i bezbednosna pitanja ne samo u regionu, već i širom sveta, rekao je on.
Govoreći o Siriji, koju su obojica sagovornika kvalifikovala kao "geopolitički Černobilj", Petreus je istakao kompleksnost situacije u ovoj ključnoj zemlji za stabilnost celog Bliskog istoka i naglasio da neće biti jednostavnih političkih niti vojnih rešenja. Naglasio je da američki i ruski interesi nisu potpuno podudarni u Siriji, što situaciju čini još složenijim.
Jeremić je ocenio da je "nuklearni" sporazum između SAD i Irana, prilika za početak detanta između regionalnih sila na Bliskom istoku, a njegov sagovornik je predočio dobre strane ovog sporazuma, ali i izneo određene rezerve, pre svega u odnosu na njegovo vremensko ograničenje.
Debata je obuhvatila i pitanja američke politike na Bliskom istoku, Evroaziji, istočnoj Aziji i odnosima sa Kinom, ali i o funkcionisanju međunarodnih političkih i finansijskih institucija.
Petreus je ocenio da svet posle "američkog veka" očekuju "severnoameričke decenije".
Jeremić je naglasio da "živimo u vremenu rastućih geopolitičkih tenzija, u kome se regionalne krize javljaju paralelno i međusobno hrane, tako da bi jedini razuman odgovor međunarodne zajednice morao biti jačanje međunarodnih institucija, u kojima će SAD nastaviti da igraju ključnu ulogu", saopštio je CIRSD.
Osvrćući se na zahlađenje odnosa između Zapada i Rusije, Jeremić je napomenuo da u momentu kada se mislilo da je Evropa dočekala "kraj istorije" i počela da uživa u naizgled nepovratnom prosperitetu i bezbednosti, očigledno da je situacija ipak daleko složenija i da budućnost nosi ozbiljne bezbednosne, političke i ekonomske pretnje za naš kontinent.
Po njegovom mišljenju, odnos između SAD i Kine je ključni bilateralni odnos na aktuelnoj međunarodnoj sceni.
Petreus je ocenio da je cilj Rusije obnova nekadašnjeg SSSR-a i podvukao da ne veruje u materijalizovanje strateškog partnerstva između Rusije i Kine.
On smatra da dinamika odnosa SAD i Kine zavisi najviše od Kine, kao i od uspeha njene tranzicije od ekonomije zasnovane na jeftinoj radnoj snazi ka modernoj ekonomiji koja počiva na održivim osnovama.
Oba sagovornika su pozitivno ocenila veliki kineski kontinentalni investicioni program poznat kao "Novi put svile".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petreus: Islamsku državu je moguće pobediti:Jeremić: Američko-kineski odnosi su ključni na međunarodnoj sceni

Izvor: Danas, 03.Feb.2016, 11:49

Njujork, Beograd - Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i američki general Dejvid Petreus debatovali su preksinoć u NJujorku o spoljnoj politici SAD i aktuelnom stanju u međunarodnim političkim i finansijskim institucijama. Neposredan povod za organizovanje ovog susreta u Harvard...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.