EP traži istragu o tajnim zatvorima CIA

Izvor: RTS, 11.Sep.2012, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP traži istragu o tajnim zatvorima CIA

Evropski parlament traži istragu o tajnim zatvorima CIA u zemljama članicama Unije. U izveštaju navedeni Poljska, Rumunija i Litvanija, a pominje se i Makedonija.

Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta, na današnjem plenarnom zasedanju u Strazburu, izglasao je izveštaj u kome se zahteva istraga o tajnim zatvorima CIA u nekoliko evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << država i pozvao da se odgovorni izvedu na sud.

U izveštaju se navodi da je američka tajna služba nakon 11. septembra 2001. koristila nekoliko lokacija na tlu Evrope za transport i nezakoniti pritvor osumnjičenih za terorizam, a da su lokalne vlasti znale za to.

U izveštaju se konstatuje da su zemlje članice, među kojima su Poljska, Rumunija i Litvanija, prekršile nekoliko međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, kao i sopstvene zakone kada su dozvolili da CIA koristi njihovu teritoriju u tajnom ratu protiv terorizma.

Izveštaj se poziva na činjenice koje je ranije utvrdio izvestilac Saveta Evrope Tomas Hamamer, kao i nekoliko izveštaja međunarodnih organizacija za ljudska prava.

CIA je, navodi se u izveštaju, protivpravno hapsila osobe osumnjičene za terorizam, a zatim ih privatnim avionima preko baza u navedenim zemljama prebacivala u Gvantanamo i druga mesta gde su bili podvrgnuti mučenju.

U izveštaju EP se pominje i Makedonija, sa čije je teritorije otet jedan nemački državljanin arapskog porekla, koji je tek posle nekoliko godina torture i zatočenistva uspeo da dokaže da je uhapšen greškom.

Evropski parlamentarci su stoga zatražili od Evropske komisije da u roku od godinu dana osmisli niz mera kako bi prinudila države članice da odgovorne privedu pravdi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski parlament traži istragu o tajnim zatvorima CIA

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Sep.2012

STRAZBUR - Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta je na današnjem plenarnom zasjedanju u Strazburu izglasao izvještaj u kome se zahtijeva istraga o tajnim zatvorima CIA u nekoliko evropskih država i pozvao da se odgovorni izvedu na sud.

Nastavak na Nezavisne Novine...

EU traži istragu o tajnim zatvorima CIA-e

Izvor: SandzakPress.net, 12.Sep.2012, 09:52

Evropa – Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta je na plenarnom zasjedanju u Strazburu izglasao izvještaj u kome se zahtijeva istraga o tajnim zatvorima CIA-e u nekoliko evropskih država i pozvao da se odgovorni izvedu na sud. U izvještaju se navodi da je američka tajna služba nakon...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.