DANKE CIA: Ruski T-90 Sirijci buše kao sir VIDEO

Izvor: Mondo, 28.Feb.2016, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANKE CIA: Ruski "T-90" Sirijci buše kao sir VIDEO

Rat velesila iza scene - Na snimku sirijskih pobunjenika puštenog na YouTube, prikazano kako protivtenkovski američki "tow" od 60.000$ uništava ruski tenk "t-90" od 4,5 miliona $.

Snimak je napravila "Brigada planinskih sokolova", pobunjenička grupa protiv Asadovog režima koja se bori kod Alepa.



Izvor: Youtube

Nešto je otkazalo

Ovde se radi o starijoj generaciji "tow" lansera, u žičnoj verziji i optičkim nišanom, dok SAD danas koriste bežične, laserski navođene projektile koje nisu dali Sirijcima. Ruski "T-90" opremljen je odbrambenim sistemom protiv "tow" i sličnih naprava, pod nazivom "štora" (Shtora Active Defense System). Laserski sistem otkriva ispaljeni projektil, okreće cev kupole ka njemu i ispaljuje prvo dimnu zavesu (zbog vođenja rakete) a zatim uključuje i infracrveni i elektrooptički ometač. Ta mera je, da li zbog loše upotrebe, otkaza sistema ili oštećenja, kod ovog "t-90" izostala.

Iz američkog oružja kojim pobunjenike, kako piše britanski "Dejli mejl", snabdeva CIA uništen je ili bar teško oštećen tenk, za koji se ne zna da li je vozila sirijska ili ruska posada.

Video samo pokazuje pogodak visokoeksplozivnog projektila od šest kilograma iz 60.000 dolara vrednog oružja, nakon koga posada napušta tenk koji košta 75 puta više.

Rusija je poslala svoje "t-90" u septembru prošle godine da bi branili vojne piste Asadovog režima. Sada se ti tenkovi menjaju mnogo naprednijim "t-14 armata".

S druge strane, u nameri da oslabi Asadov režim, CIA pobunjenike snabdeva oružjem i treningom od 2013. godine, kao i kasnije Saudijska Arabija preko Turske.

Tako su u Siriju stigli i "tow" raketni bacači i, prema navodima IBTimes, oko 15.000 raketa.

Snimci njegove upotrebe protiv oklopnih vozila, utvrđenih borbenih položaja ili aviona na zemlji, redovno se "kače" na YouTube a strelci imaju status heroja, ali snimci sa tenkovima su retki, a posebno sa "t-90".

Najpoznatiji strelac je bio Abu Omar, koji je navodno imao 150 pogodaka pre smrti u oktobru 2015.

Foto: Wikipedia/ tow W-U.S. Army photo by SGT Amber Robinson

RAYTHEON BMG-71 TOW

Cena: 60.000 $ (jedan projektil, 2015)

Veličina (larsen): 152cm dug i 122 cm visok

Težina (projektil): 5,9 kg, visokoeksplozivno punjenje

Domet: 61m do 200ft – 3,7 km

Brzina: 1.183 km/h

U službi: 1970 – do danas

Osobine: Projektil vođen optički sa lansera, gde strelac "drži" metu fiksiranu unutar centra a podaci o letu i cilju opreko žice dolaze do bojeve glave.

Novi model vojske SAD su bežični.Projektil je opremljen sa punjenjem koje neutrališe reaktivni oklop mete – deo eksplodira pre udara glavnine.

Foto: Wikipedia/ t-90 W-Vitaly V. Kuzmin

T-90 BORBENI TENK

Cena: 4,5 miliona $ (poslednja narudžbina 2011.)

Veličina: 9,5m dug, 3,7m širok i 2,1 m visok

Težina: 46 tona

Domet (glavni top): do 4 km

Brzina: 56 km/h

U službi: 1993 – do danas (menja ga "t-14 armata")

Osobine: Glavno naoružanje mu je "2A46M-5" top glatke cevi od 125 mm, mitraljez "kord" od 12,7 mm i drugi "pkmt" od 7.62 mm.

Takođe je opremljen i sa reaktivnim oklopom odgovarajućem debljini 135 cm kompaktnog čelika, dimnim bombama, infracrvenim i elektrovizualnim ometačima...

REZOLUCIJA UN O PRIMIRJU

Ovaj video britanska novina koristi kao primer tajnog rata SAD i Rusije u Siriji, u kojoj Sirijci ginu dok ih velike sile za veliki novac snabdevaju svojim naoružanjem.

Savez bezbednosti UN u petak popodne bi trebalo da glasa o rezoluciji koja predviđa prekid vatre, koji se sada održava dogovorom SAD i Rusije a kojeg se sada uglavnom pridržavaju i vladine i stotinak pobunjeničkih grupa.

Džihadističke grupe, poput ISIS i Fronta al Nusra, nisu uključene u sporazum.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.