Čia - semenke za mršavljenje i lepotu

Izvor: Story, 09.Maj.2015, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čia - semenke za mršavljenje i lepotu

Ovo zrnevlje ima tri puta više gvožđa od spanaća, pet puta više kalcijuma od mleka, sedam puta više vitamina C od pomorandže, osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa i 15 puta više magnezijuma od brokolija

foto: Profimedia, Shutterstock

Čia semenke predstavljaju dobro čuvanu tajnu drevnih civilizacija Asteka i Maja. Dobile su naziv po majanskoj reči koja označava snagu, a spomenuti narodi koristili su ih kao stub ishrane, jer su od njih pravili >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << brašno i ulje, pile su se pomešane sa vodom, a korišćene su i u medicinske svrhe. Nakon što su Španci osvojili Južnu Ameriku u 16. veku, kao deo suzbijanja tradicija lokalnog stanovništva zabranili su uzgajanje čia semenki, zbog toga što su tokom religijskih obreda one bogovima nuđene kao dar. Ponovo su postale aktuelne krajem 20. veka, kada je grupa naučnika, nutricionista i poljoprivrednika počela da sarađuje na njihovoj komercijalnoj proizvodnji u Argentini. Danas su čia semenke nezaobilazne u svetu zdrave ishrane, nege i lepote.

MALO KALORIJA, MNOGO VITAMINA

Ove semenke imaju tri puta više gvožđa od spanaća, pet puta više kalcijuma od mleka, sedam puta više vitamina C od pomorandže, osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa i 15 puta više magnezijuma od brokolija. Uz to, imaju izuzetno malo kalorija. Bogate su vlaknima, a nakon konzumiranja, nabubre u stomaku i tada upijaju toksine umirujući digestivni trakt. Čia semenke konzumiraju i sportisti zbog toga što predstavljaju prirodan izvor energije. Mogu da ih jedu i osobe koje su alergične na gluten, dok vegetarijancima i veganima služe kao odličan izvor proteina.

LEP TEN I ZDRAVA KOŽA

Čia semenke mogu vam pružiti dvostruku pomoć u postizanju blistavog tena, ne samo iznutra, konzumiranjem semenki, već i spolja, korišćenjem proizvoda koji ih sadrže. Njihova kompozicija ima zadivljujuća svojstva koja pozitivno utiču na različite probleme sa kožom. Kombinacija elemenata koje poseduju ove minijaturne semenke doprinosi uspostavljanju hormonskog balansa, ne dozvoljavajući da se stres negativno odrazi na koži lica. Pored toga, one su i jak antioksidans, što znači da štite epiderm od štetnih spoljašnjih uticaja poput zagađenja.

U KUHINJI

Postoji bezbroj načina da čia semenke uvrstite u svoju ishranu. Iako su neutralnog ukusa, one daju šmek jelima i značajno doprinose njihovoj hranljivoj vrednosti. Možete ih posuti po salati koju inače konzumirate ili ih koristiti kao zamenu za jaja i puter. Jedna supena kašika samlevenih čia semenki pomešana sa tri supene kašike vode, formira gelastu strukturu koja ima ekvivalent jednog jajeta. Ista gelasta smesa može se koristiti kao zamena za polovinu putera koji je predviđen za neki recept.

Američka glumica Gvinet Paltrou obožava ove smenke koje bi mogle postati nova superhrana. Ona je na svom sajtu goop.com uvrstila recept pudinga od čia semenki. Pored toga, popularna plavuša neretko na svom Instagram profilu objavljuje fotografije salata koje se s njima spremaju.

RECEPT

Čia puding i palačinke sa bademom

Broj osoba: 2

Sastojci za puding: 2 kašike čia semenki, 2 dcl kefira, 2 kašičice stevije u prahu ili meda, 1 dcl gustog soka od borovnice, 1 kašika borovnica, 1 zvezdasti anis, 1 kašičica agar-agara, 10 uzduž iseckanih badema

Sastojci za palačinke: 2 jajeta, 1dcl slatke pavlake, 1dcl sitno mlevenog badema, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli

Način pripreme pudinga: čia semenke pomešati sa kefirom, zasladiti i ostaviti da prenoći. Sutradan borovnice zasladiti i kuvati 5 do 10 minuta da se sok malo zgusne. Izvaditi anis i po vrhu posuti agar-agarom, od njega će masa postati želatinasta nakon što se prohladi. Nakon toga sve  izliti na puding koji se preko noći napravio od semenki i jogurta. Po vrhu posuti uzduž iseckane bademe koji su kratko pečeni na tiganju bez masnoće.

Način pripreme palačinki: belanca odvojiti od žumanaca i sa malo soli ulupati u čvrst sneg. Žumanca pomešati sa slatkom pavlakom, sitno mlevenim bademom i praškom za pecivo. Rukom lagano povezati belanca sa žumancima kao da spremamo kore za tortu. Masu ostaviti da odstoji desetak minuta.

Piše: Stefan Tošović


Izvor: Story
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.