Bild: Nemačka služba znala da se Ajhman krio u Argentini

Izvor: Blic, 08.Jan.2011, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bild: Nemačka služba znala da se Ajhman krio u Argentini

BERLIN - Nemačka obaveštajna služba (BND) bila je upoznata početkom 1952. godine da se Adolf Ajhman, nacistički lider koji je režirao Holokaust, krio u Buenos Airesu, piše "Bild". Adolf Ajhman

Izveštaj nemačkog lista dolazi nakon što su Sjedinjene Američke Države 2006. godine saopštile da je američka obaveštajna služba CIA obavestila BND 1958. da Ajhman "živi u Argentini od 1952 ". Bild piše da je dobio na uvid dokument BND iz 1952. godine u kojem se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da postoje uveravanja da Ajhman živi u Argentini.

List je dokumenta dobio putem sudskog spora u kom je tražio da se obelodane Ajhmanovi dosijei. BND nije komentarisao pisanje "Bilda". Ajhman je obešen posle suđenja u Jerusalimu 1962, dve godine nakon što su ga izraelski agenti oteli u Argentini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.