Srbi iz Ibarskog Kolašina na barikadama

Izvor: S media, 17.Okt.2011, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi iz Ibarskog Kolašina na barikadama

Srbi iz Ibarskog Kolašina okupljeni oko barikade u selu Zupče poručili međunarodnoj zajednici da će mirnim protestima nastojati da spreče instaliranje kosovskih institucija na severu Kosova. Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić najavio proteste i za sutra.

Više hiljada Srba iz Ibarskog Kolašina okupljenih na barikadi u selu Zupče, poručili su jutros međunarodnoj zajednici, Kforu i vlastima u Prištini da će mirnim gradjanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << protestima i okupljanjem sprečiti instaliranje kosovskih institucija na severu pokrajine.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić poručio je da okupljeni gradjani na barikadama ne brane bukve i balvane, već svoju zemlju, kuće i budućnost svoje dece.

Ristić je zamolio gradjane da budu "mirni i mudri i pozvao ih da se sutra ujutru ponovo okupe u Zupču kao što su to učinili i danas".

Medju okupljenima ima žena i dece a u Kolašinu danas ne rade škole.

Kolašinci kažu da je ovo što se danas događa u njihovoj sredini generalna proba onoga što će Srbi raditi kada vojnici Kfora krenu da uklanjaju barikade.

Kfor odložio uklanjanje barikada za utorak

Dačić: Uklanjanje barikada kontraproduktivno

Kosovo: Srbi neće ulaziti u sukob sa Kforom

"Ako sutra pripadnici Kfora pokušaju da probiju barikade, stajaćemo mirno, ponećemo i stolice i sedeti, i ako je to njihova pravda i sloboda, ona nam nije potrebna", rekao je Ristić.

"Od njih ništa ne tražimo, zahtevamo samo da nas ostave na miru, da ostanemo da živimo u državi Srbiji", kazao je Ristić.

Ako ovde ne bude Srbije, neće je biti ni u Beogradu, rekao je Ristić i dodao da narod koji brani svoje domove zna da prepozna i ceni pomoć prijatelja koju im pružaju u ovim teškim vremenima.

Skup u Zupču protekao je mirno a gradjani su se posle Ristićevog obraćanja uputili na radna mesta. Na barikadi su ostali dežurni koji se smenjuju po utvrdjenom rasporedu. Tako će biti i sutra.

Barikade i u drugim opštinama

I na krajnjem severu Kosova, u opštini Leposavić, Srbi su spremni da se barikadama na miran način suprotstave nameri Prištine da u ovom delu Kosova instalira svoje institucije.

Građani kažu da će, ako ne bude postignut dogovor i pronadjeno rešenje koje će za njih biti prihvatljivo, posle uklanjanja postojećih barikada postaviti nove.

Po izuzetno hladnoj noći, na barikadama su dežurali i stanovnici Kosovske Mitrovice i Zvečana.

I oni iščekuju šta će se desiti po isteku novog roka za uklanjanje barikada i veruju da će odbornici na zajedničkoj sednici četiri skupštine opština, zakazanoj za sredu u Zubinom Potoku, predložiti prihvatljivo rešenje za sve strane.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Brnjak

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.