Ponovo barikada na Brnjaku

Izvor: RTS, 29.Okt.2011, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo barikada na Brnjaku

Srbi ponovo postavili prepreku od zemlje i drva kod prelaza Brnjak. Nemački pripadnici Kfora posmatrali postavljanje barikade ali nisu reagovali.

Na magistralnom putu Ribariće Zubin Potok, na administrativnoj liniji kod prelaza Brnjak, Srbi su ponovo postavili barikade od zemlje i drva. Barikade su postavljene nakon što je Kfor u jučerašnjoj akciji odatle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uklonio teretne kamione koji su bili prepreka na ovom putnom pravcu.

Pre nego što su postavili barikadu Srbi su iz provalije sa dva skipera izvukli kamion koji je Kfor u jučerašnjoj akciji uklanjanja barikada odgurao prema jezeru Gazivode. Nasipanje zemlje na putu posmatrali su nemački vojnici Kfora, koji su danas sa dva vozila izašli na administrativnu liniju između Srbije i Kosova kod Brnjaka.

Iako pripadnici Kfora ističu da je administrativni prelaz funkcionalan i otvoren, saobraćaj prema Ribariću i obrnuto odvija se putem koji zaobilazi administrativni prelaz Brnjak.

Srbi i danas dežuraju na svim barikadama koje su postavljene na putevima na severu Kosova Jagnjenica, Zupče, Kosovska Mitrovica, Leposavić i na drugim manjim barikadama.

Saobraćaj se ne odvija ni preko drugog administrativnog prelaza Jarinje, već se koriste zaobilazni putevi kako bi se stiglo do Raške i Novog Pazara, odnosno došlo do severa Kosova iz ovih gradova.

Na glavnim magistralnim pravcima na severu Kosova od pre nekoliko dana Srbi su otvorili jednu saobraćajnu traku kako bi Kfor mogao da snabdeva svoje jedinice.

Nakon odluke Srba da oslobode jednu saobraćajnu traku za prolazak jedinica Kfora komandant ove vojne misije Erhard Drevs izjavio je da Kfor neće koristiti pravo na slobodu kretanja sve dok sve međunarodne organizacije ne budu imale mogućnost slobodnog kretanja.

Drevs je juče, tokom posete Štrpcu, rekao da je obećanje koje su dala odgovorna lica na severu Kosova o punoj slobodi kretanja Kforu dobar prvi korak. Međunarodne snage, međutim, neće koristiti to pravo jer ne važi i za Euleks, zbog čega ne možemo proveriti da li postoji puna sloboda kretanja, poručio je Drevs.

Tokom protekle noći na severu Kosova i Metohije nisu zabeleženi pokreti jedinica Kfora jedan broj Srba i prošlu noć je proveo na barikadama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.