Četrnaesti protest Jedan od pet miliona

Izvor: RTS, 09.Mar.2019, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četrnaesti protest "Jedan od pet miliona"

U Beogradu je održan protest "Jedan od pet miliona". Građani nezadovoljni vlašću okupili su se na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu odakle su krenuli u protestnu šetnju. Učesnici protesta blokirali su ulaz i jajima gađali zgradu RTS-a.
Građani su se i ove subote okupili na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Na ulicama nisu samo Beograđani, već i grupa trkača rekreativaca koja je juče >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krenula iz Svilajnca, a kojima su se usput pridružili, kako kažu, i drugi građani. 

Okupljnim građanima se na početku protesta obratio publicista Vladimir Dimitrijević koji je rekao da građanski protesti moraju da budu odbrana pravne države koju je Vučićev režim ukinuo.
"U zemlju u kojoj je sve postalo golo nasilje, od 'Beograda na vodi' do spaljivanja kuća kritičara režima, ne smemo zaboraviti da je jedini lek – pravna država", istako je Dimitrijević.
Publicista je dodao da protestuju protiv vlasti tražeći "da se vrate iz pretpolitčkog stanja u koje ih je dovela vlast u demokratsko-političko stanje i istinski pravni poredak".
Okupljeni su nakon obraćanja krenuli u protestnu šetnju Uzun Mirkovom, Kolarčevom do Terazija gde se građanima obratio glumac Branislav Lečić.
Tom prilikom Lečić je istakao da svaka vlast dolazi u situaciju da bude korumpirana ako nema četvrtog stuba društva, a to je demokratsko javno mnjenje – građanska svest.
Lečić je rekao da sada imamo nacionalne frekvencije koje ništa drugo ne rade nego statistički obaveštavaju da su se desili neki protesti.
"Svaka institucija mora da skrene pažnju na narod koji je nezadovoljan, koji želi da kaže svoje mišljenje. Svaki nacionalni medij mora to da prenese", napomenuo je Lečić.
Istakao je da su građani Srbije moć i da država i sve njene institucije postoje zbog njih.
"Nije ona nikakav okupator, a ovi se ponašaju tako. Optužujem ih da dele narod, da seju strah. Kada se probudi građanska svest, nikakvo jače oružje vam ne treba", rekao je Lečić.
On je rekao da svaka nacionalana televizija ima priliku da se večaras iskupi i poručio im je da se otvore što pre.
Jajima na zgradu RTS-a 
Okupljeni su zatim gradskim ulicama prošetali do zgrade RTS-a gde blokirali ulaz u zgradu televizije uz zahtev da se smene generalni direktor Dragan Bujošević i glavni i odgovrni urednik informativnog programa Nenad Lj. Stefanović.
Kolona demonstranata se potom podelila – jedan deo prišao je iz Takovske, a drugi iz Aberdareve ulice.
Ispred zgrade javnog servisa improvizovan je "Dnevnik slobodne Srbije", u kojem su "čitali vesti", najviše o protestima. Potom su govorili predsednik jednog od sindikata zaposlenih u MUP, Policijskog sindikata Srbije, koji od pre nekoliko dana nema reprezentativnost, i radnica "Kolubare" iz Lazarevca Vesna Lakićević.
Učesnici protesta gađali su jajima zgradu javnog servisa. 

Kolegijum RTS-a je pre dva dana ocenio da najavljenom jednosatnom blokadom naše zgrade organizatori prelaze granicu između legitimnog protesta i nelegitimnog pritiska na sve zaposlene u javnom servisu.
Protesti i u drugim gradovima 
U Jagodini je održan šesti po redu protest "1 od 5 miliona" kao i protestna šetnja glavnom ulicom do Dopisništva RTS-a u tom gradu gde su se okupljeni zadržali desetak minuta uz glasno zviždanje. U centru grada Jagodincima se obratila dr Mira Petrović, pedijatar iz Beograda i potpredsednica "Nove stranke" koja je istakla da nam lekari i medicinske sestre odlaze iz zemlje i zapitala se ko će da nas leči.
Desetu subotu zaredom šetalo se i u Kragujevcu. Građani su posle okupljanja na platou u centru grada, prošli glavnim gradskim ulicama do Đačkog trga. Na skupu nije bilo stranačkih obeležja, a kragujevčani su svoje nezadovoljstvo iskazali duvanjem u pištaljke i transparentima sa natpisima protiv aktulne vlasti.

U Pirotu je 13. put održana protestna šetnja. Okupljeni građani kažu da su nezadovoljni nakaradnim vlastima, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou. Aleksandar Panić, građanin Pirota, poručio je da je njihov osnovni zahtev promena izbornih zakona, kako bi se svima dale jednake šanse. Takođe oni se zalažu za veću slobodu medija i slobodu govora.
Prvi protest nezadovoljnih građana u Beogradu održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.
Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.
Nakon toga dodati su i zahtevi da ostavke podnesu i ministar policije Nebojša Stefanović, direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.
Objavljivanje plana za rešavanje pitanja Kosova takođe je jedan od zahteva.
Protest su, između ostalih, podržali i profesori sa Fakulteta političkih nauka, Filozofskog fakulteta, Fakulteta dramskih umetnosti i drugi.
Pogledaj vesti o: Kolubara

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PROTEST "1 OD5 MILIONA" Počelo okupljanje kod Filozofskog fakulteta

Izvor: Blic, 09.Mar.2019

Okupljanje građana na četrnaestom protestu "1 od 5 miliona" u Beogradu počelo je, kao i svake subote, na platou ispred Filozofskog fakulteta. Saobraćaj u Vasinoj ulici je zaustavljen. Učesnici protesta "naoružani" su standardnom "opremom" - pištaljkama i trubama - a tu je i kamion sa ozvučenjem,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.