VIDEO: Kraći put od Sarajeva do Zenice

Izvor: Cafe.ba, 25.Avg.2014, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Kraći put od Sarajeva do Zenice

Novih šest kilometara moderne autoceste, koja bi večeras trebalo da bude otvorena, olakšat će i skratiti putnu komunikaciju između Sarajeva i Zenice.

Od sutra bi u funkciji trebalo da bude dionica Zenica jug - Lašva na koridoru 5c, u sklopu koje je i tunel "Prvi mart".

Moderna autocesta takođe će doprinijeti snažnijem i bržem ekonomskom razvoju ovog dijela BiH.

"Tunel 'Prvi mart' najduži je i najsavremeniji tunel u regionu. Unutrašnjost tunela je >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << osvijetljena specijalnom LED rasvjetom, a u potpunosti je pokriven i video-nadzorom koji će detektovati i najmanji problem u tunelu", kazao je Ensad Karić, direktor "Autocesta FBiH".

On je dodao da se na svakih 250 metara nalazi veza između dvije tunelske cijevi, kao pješačka, odnosno evakuaciona veza, dok se na svakih 1.000 metara nalaze prolazi za pristup vozilima.

Karić je istakao da tunel u dužini od 2,9 km, predstavlja uspjeh bh. građevinarstva.

Nakon što su u stečaj otišle dvije slovenačke kompanije koje su prvobitno na međunarodnom tenderu dobile posao gradnje tunela, radovi su povjereni bh. kompanijama.

Vrijednost izgrađenog tunela "Prvi mart" iznosi 62 miliona eura.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.