U parlamentu BiH 24 odsto žena

Izvor: Cafe.ba, 09.Apr.2015, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U parlamentu BiH 24 odsto žena

SARAJEVO - U parlamentu BiH ima oko 24 odsto žena, a u Savjetu ministara dvije su žene ministri, ali je i dalje primjetan mali procenat žena u političkom životu na nižim nivoima vlasti u BiH, rekao je danas predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma parlamenta BiH Mirsad Isaković.

Isaković je danas u Sarajevu razgovarao sa regionalnim direktorom Kancelarije "UN žene" u Istanbulu, Ingibjorg Gisladotir o formulisanju obaveza BiH koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << će biti preuzete iz Pekinške deklaracije i platforme za akciju na sastanku Generalne skupštine UN 26. septembra, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Isaković je upoznao direktora Kancelarije "UN žene" o nadležnostima Komisije, uz akcenat na rezultate koji su postignuti kada je riječ o učešću žena u politici i na mjestima odlučivanja.

Gisladotirova je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima u BiH kada je riječ o ravnopravnosti polova, uz nadu da će uz pomoć zakonodavne vlasti biti ostvareni i još značajniji pomaci.

Prema njenim riječima, u mnogim zemljama svijeta nije problem u donošenju zakona radi ravnopravnosti polova nego u njihovom provođenju.

Pekinška deklaracija i platforma za akciju donesena je u septembru 1995. godine radi unapređenja ciljeva ravnopravnosti, razvoja i mira u korist svih žena u svijetu i u interesu cjelokupnog čovječanstva.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.