U RS dnevno 17 infarkta

Izvor: Cafe.ba, 19.Okt.2014, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U RS dnevno 17 infarkta

U Hercegovini je, kao i cijeloj RS, u posljednjih nekoliko godina evidentiran porast broja osoba srednje dobi oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, koje se, osim standardnih lijekova, mogu suzbiti i donekle kontrolisati zdravom ishranom bogatom voćem i povrćem i oslobađanjem od stresa, ali i preduprijediti fizičkim aktivnostima i što zdravijim načinom života.

Ovo je zaključeno na simpozijum Udruženja kardiologa RS, koji je održan za vikend u Trebinju. Prema riječima >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Aleksandra Radanovića, načelnika Internog odjeljenja Opšte bolnice Trebinje, u ovoj je zdravstvenoj ustanovi evidentirano i sve više osoba mlađe dobi, između 30 i 40 godina, koje se javljaju zbog simptoma akutnog koronarnog sidnroma, a evidentiran je i porast broja žena oboljelih od koronarnih bolesti, kojih je u ranijem periodu bilo dosta manje.

Duško Vulić, predsjednik Udruženja kardiologa RS i predsjedavajući simpozijuma u Trebinju, dodaje da su naročito alarmantni podaci o velikom broju mladih s kardiovaskularnim oboljenjima, gdje je posebno neophodno preventivno djelovanje. Vulić je precizirao da se u RS svakodnevno dešava 17 infarkta, odnosno više od 1.700 na godišnjem nivou, i to više kod muškaraca, ali je smrtnost ipak veća kod moždanih udara, koji su izraženiji kod žena, s tim da muškarci umiru prije 55. godine, a žene nakon 65 godine.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

U RS dnevno 17 infarkta

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2014

TREBINJE - U Hercegovini je, kao i cijeloj RS, u posljednjih nekoliko godina evidentiran porast broja osoba srednje dobi oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, koje se, osim standardnih lijekova, mogu suzbiti i donekle kontrolisati zdravom ishranom bogatom voćem i povrćem i oslobađanjem od stresa,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.