Pusić: Od referenduma u RS treba odustati

Izvor: Cafe.ba, 20.Jul.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusić: Od referenduma u RS treba odustati

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je danas da bi raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj predstavljalo kršenje Dejtonskog sporazuma i ustava Bosne i Hercegovine i da od toga treba odustati.

“Referendum bi za posljedicu imao dovođenje u pitanje ustava Bosne i Hercegovine i svega što je Dejton sa sobom donio”, rekla je Pusić novinarima uoči današnjeg zasjedanja Ministarskog savjeta Evropske unije u Briselu.

Ona je dodala da će namjera >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << vlasti RS da raspišu referendum o odbacivanju nadležnosti Državnog suda i Tužilaštva BiH u srpskom entitetu biti na dnevnom redu pod tačkom “razno”.

“Mislim da idemo prema tome da se nekako dogovori odustajanje od te ideje”, kazala je hrvatska ministarka.

Pusić je rekla da je važno preusmjeriti pažnju na sprovođenje reformi kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koju je BiH potpisala sa EU stupio na snagu.

“Niko nije mislio da će (približavanje BiH EU) biti lako, ali to ne znači da od toga treba odustati”, kazala je ona.

Zvanični Brisel i više zapadnih zemalja već su osudili ideju o referendumu i zatražili da se od toga odustane.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je prošle nedelje zamolio predsjednika RS Milorada Dodika da preispita namjeru o raspisivanju referenduma, pišu Nezavisne.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.