Prikupljene 152 doze krvi

Izvor: Cafe.ba, 06.Nov.2015, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prikupljene 152 doze krvi

U akciji dobrovoljnog davanja krvi u Kotor Varošu danas su prikupljene 152 doze dragocjene tečnosti, koje će biti predate Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

"Krv je lijek koji jedino čovjek može da proizvede. Dok sam zdrav i sposoban rado ću davati krv, a apelovao bih da se i mladi uključe u ovakve akcije", rekao je Mario Stanić, koji je krv dao četrdeseti put.

Mesud Tabaković, koji se akciji odazvao prvi put, poručio je da je ovo obaveza svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << zdravog čovjeka jer se tako spašava nečiji život, te da će ubuduće biti redovan davalac krvi.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Borislav Brborović rekao je da je ukupan broj davalaca bio znatno veći /213/, ali su rigorozne kontrole ljekara i novi evropski standardi jasno stavili do znanja da samo u potpunosti zdrava osoba može dati krv.

"Nadmašili smo prethodni rezultat od 123 doze krvi i ponosni smo na današnji broj prikupljenih doza", istakao je Brborović.

Akciju pod nazivom "Budi i ti davalac krvi ako već nisi" organizovala je Opštinska organizacija Crvenog krsta Kotor Varoš, uz podršku opštine i nekolicine privrednika.

U Kotor Varošu evidentirano je 350 dobrovoljnih davalaca krvi, a danas je dragocjenu tečnost prvi put dalo 36 novih dobrovoljnih davalaca. Osim radnika državnih i privatnih preduzeća, poseban doprinos današnjoj akciji dali su i fudbalski veterani, kao i članovi nevladinih organizacija.

Sve veći odziv novih mladih davalaca rezultat je stalne promocije važnosti davanja krvi koju provodi Crveni krst u Kotor Varošu. Nakon Ugljevika, Kotor Varoš je opština sa najviše evidentiranih dobrovoljnih davalaca krvi.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.