Poslodavci ne daju 390 KM

Izvor: Blic, 14.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslodavci ne daju 390 KM

BANJALUKA - Savez sindikata RS već mesecima traži da najniža plata u Srpskoj bude 50 odsto od prosečne plate u RS, ali su predstavnici poslodavaca juče poručili da ovaj zahtev nije realan i da ga najverovatnije neće prihvatiti. Kažu da će za deset dana saopštiti na koliko pristaju, zagonetno saopštavajući da je „istina negde na sredini".

Sindikalci, inače, traže da najniža plata bude 50 odsto od prosečne u RS, što je trenutno 390 KM, odnosno za 140 KM više >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nego sada. Na jučerašnjem sastanku sindikalaca i poslodavaca, predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je, ipak, Sindikat spreman i na kompromise, ne prezicirajući za koliko su spremni da popuste.

„Najniža plata će se povećati! Nema više rada za 250 KM. Onaj poslodavac koji KV radnika toliko plaća, ne može sebe nazivati privrednikom. Naš zahtev je jasan, ali smo spremni i na kompromise sa poslodavcima", rekla je Mišićeva.

Ona je podsetila da je Vlada RS prihvatila zahtev sindikalaca da se najniža plata u RS poveća za 50 odsto od prosečne plate. Međutim, poslodavci poručuju da u ovakvoj siromašnoj zemlji nije nimalo lako povećati najnižu platu, posebno što, kako kažu, mnoga obećanje Vlade RS nisu ispunjena još od perioda kada su poslodavci pristali da povećaju najnižu platu sa 205 na aktuelnih 250 KM.

„Da sam ja na mestu predsednika Vlade RS, pristao bih na zahtev sindikalaca, jer se povećanjem najniže plate u RS povećaju i prihodi u budžetu RS, što je još novca i za budžetske potrošače", rekao je predsednik Udruženja saobraća i veza Momčilo Sladoje.

Istovremeno, poslodavci su podsetili da još nije ukinuto dvostruko oporezivanje na topli obrok u onim firmama koje proizvode hranu za svoje radnike. „Iako Vlada RS kaže da se to ne sme dešavati, to se dešava! Zato ćemo insistirati da se ova barijera otkloni, jer bi to znatno olakšalo pregovore sa sindikalcima kada je reč o najnižoj plati RS", istakao je predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Zdravko Ostojić.

Vlada nije pozvana

Pregovorima oko najniže plate u Srpskoj nisu prisustvovali predstavnici Vlade RS. Razlog je, kako kažu u Savezu sindikata RS, što Vlada nije ni pozvana, „jer je bilo potrebno da sindikalci zajedno sa poslodavcima svedu račune i prevaziđu konflikte". Na pitanje da li to znači da Vlada brine samo u budžetskim potrošačima, Mišićeva je odgovorila da je Vlada u službi svih građana i „ne sme i ne može da ima privilegovane". „Vlada mora u ovim pregovorima pristati na određene kompromise kao i poslodavci, ali se najniža plata mora povećati i to je kraj priče", rekla je Mišićeva.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor o povećanju najniže plate u RS za desetak dana

Izvor: Capital.ba, 13.Okt.2008, 16:37

BANJALUKA, Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske (RS) i Unije udruženja poslodavaca najavili su da će u narednih deset dana postići dogovor o povećanju najniže plate u Srpskoj. Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je nakon današnjeg sastanka u Banjaluci da je zahtjev sindikata...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.