Pomoć studentima deficitarnih zanimanja

Izvor: Cafe.ba, 10.Maj.2015, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć studentima deficitarnih zanimanja

Pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u akademskoj 2014/15. godini primaće 271 student deficitarnih zanimanja, koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj, a ukupan budžet za ove namjene iznosi 432.000 KM.

S namjerom da stimuliše upis studenata na deficitarne studijske programe, Ministarstvo prosvjete i kulture omogućava tim studentima besplatno školovanje i finansijsku pomoć, dok oni imaju pravo i na stipendiju ukoliko ispune uslove iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << konkursa, rečeno je Srni u resornom ministarstvu.

Pomoć za deficitarna zanimanja dodjeljuje se od akademske 2008/2009. godine, a od akademske 2012/13. godine deficitarna zanimanja su matematika i fizika.

Pravo na pomoć imaju studenti koji se prvi put upišu u prvu godinu prvog ciklusa studija, na studijske programe iz oblasti matematike i fizike na javnim visokoškolskim ustanovama i koji do kraja prvog semestra polože najmanje dva ispita.

Osim njih, pravo na pomoć imaju i studenti viših godina studija koji nisu obnavljali nijednu godinu studija, te studenti master studija na studijskim programima iz oblasti matematike i fizike na javnim visokoškolskim ustanovama, ako nisu obnovili nijednu godinu tokom studiranja.

Pomoć primaju i studenti apsolventi na studijskim programima informatika, mašinstvo, elektrotehnika i geodezija, do dana diplomiranja.

S obzirom da pomoć primaju svi studenti koji ispunjavaju ove uslove, iznos dodijeljene pomoći je različit svake godine i zavisi od broja prijavljenih studenata.

Prošle godine je 361 student ostvario pravo na pomoć za deficitarna zanimanja od 1.200 KM na godišnjem nivou.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.