Građani mogu provjeriti uplatu doprinosa

Izvor: Cafe.ba, 12.Jan.2015, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani mogu provjeriti uplatu doprinosa

Poreska uprava Federacije BiH /FBiH/ uputila je obavještenje osiguranim licima - subjektima upisa u Jedinstveni sistem registracije kontrole i naplate doprinosa da u poreskim ispostavama mogu izvršiti provjeru uplate doprinosa.

Na zahtjev osiguranih lica - zaposlenih Poreska uprava FBiH izdaće uvjerenje o uplaćenim doprinosima za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti koje je poslodavac, obveznik uplate doprinosa, dužan >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << uplatiti prilikom isplate plate.

Sve informacije i saznanja da poslodavci vrše isplatu neto plate "na ruke" bez obračuna i uplate poreza i doprinosa, kao i druge oblike nepoštivanja poreskih zakona, građani mogu prijaviti Poreskoj upravi FBiH na besplatan telefonski broj 08-00-20-333 ili mejlom primjedbe@fpu.gov.ba.

Pojačane aktivnosti kontrole obračuna i uplate poreza i doprinosa na plate i iz plata provode se na području FBiH, a inspekcijskim nadzorom obuhvaćeni su poreski obveznici odabrani iz baze podataka Poreske uprave FBiH koji su isplatili plate, a nisu uplatili doprinose i onih koji nisu podnijeli specifikaciju uz isplatu plata zaposlenih u radnom odnosu kod pravnih i fizičkih lica.

Cilj ove akcije je povećanje finansijske discipline i prikupljanje prihoda za vanbudžetske fondove zbog čega se upozoravaju poslodavci koji imaju dugovanja po osnovu poreza na dohodak i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti da uplate svoje obaveze kako bi izbjegli izricanje novčanih sankcija i obračun zateznih kamata koje dnevno iznose 0,04 odsto, zbog neblagovremenog plaćanja javnih prihoda.

Poreska uprava FBiH izvršiće provjere svih prijava i u skladu sa Zakonom o Poreskoj upravi FBiH i Zakonom o doprinosima provesti kancelarijske i terenske kontrole u predmetu obračuna i uplate poreza i doprinosa na plate i iz plata.

Ukoliko se uoče i ostale nepravilnosti i nezakonitosti kod poreskih obveznika biće izvršen cjelovit inspekcijski nadzor, prenosi portal "Kliks".

Iz Poreske uprave FBiH podsjećaju da su Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima propisane novčane kazne od 1.000 do 5.000 KM za prekršaj ako poslodavac ne uplati doprinose istovremeno sa isplatom plate, a najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je plata dospjela za isplatu.

Obveznik plaćanja doprinosa biće kažnjen za prekršaj počinjen prvi put, a za prekršaj počinjen drugi put, uz novčanu kaznu, može mu biti izrečena i mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju do jedne godine.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Pokušaj spašavanje bijeljinskog Elvaka

Izvor: Capital.ba, 13.Jan.2015, 13:09

BIJELJINA, Radnici bijeljinskog „Elvaka“, njih oko 150, koji su krajem decembra stupili u generalni štrajk, zahtijevajući isplatu novembarske plate i jednogodišnju uplatu doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje, ovih dana su u fabričkim halama, nadajući se da će uprava uspjeti deblokirati...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.