Farmeri blokirali carinski terminal u Gradišci

Izvor: Cafe.ba, 12.Nov.2014, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Farmeri blokirali carinski terminal u Gradišci

Više desetina farmera s područja Gradiške, Srpca i Kozarske Dubice pridružilo se ostalim proizvođačima mlijeka iz BiH i blokiralocarinski terminal u Gradišci, jedan od pet preko kojih mlijeko iz Evropske unije stiže na tržište BIH.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac istakao je da je blokada carinskih terminala odgovor na nezadovoljstvo farmera u BiH na poteze državne vlasti, koja nije iznašla mehanizme da zaštititi proizvodnju mlijeka u državi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba <<

"Mi sada čekamo na potez države, a u međuvremenu osim na uvođenje prelemana naše zahtjeve smo proširili i na pravo na plavi dizel, odnosno regresirano gorivo za poljoprivredne proizvođače. Tražimo i da se zatvore tri terminala za uvoz roba animalnog porijekla na kojima se carini samo roba koja ulazi u BIH i koji radi isključivo u interesu uvozničkih lobija", istakao je Usorac.

Naveo je da će farmeri svakog dana protesta proširivati krug svojih zahtjeva.

"U ovoj državi ima mnogo neriješenih stvari, a jedan od sljedećih zahtjeva prema BiH je da se poljoprivrednicima omogući izvoz njihove robe na tržište Evropske unije", rekao je Usorac.

Mehmed Nikšić, predstavnik farmera Federacije BiH, potvrdio je da su blokirani terminali i u Federaciji BiH. Vlastima je poručio "da farmeri neće dopustiti da se mlijeko boji u tri nacionalne boje" te da se od protesta neće odustati sve dok vlasti u BiH ne nađu načine da zaštite domaću proizvodnju mlijeka.

Milorad Arsenić, vlasnik farme muznih krava iz Kozarske Dubice, kazao je da se blokadi carinskog terminala odazvao kako bi se preduhitrilo propadanje farmi i zaštitila domaća proizvodnja mlijeka.

"Mljekara u Kozarskoj Dubici za sada otkupljuje naše mlijeko, ali pitanje do kada će se nositi sa  cijenama mlijeka iz uvoza, kada ono što nama plaćaju iznosi koliko i litar mlijeka iz Hrvatske na policama trgovina. Gubi se tu logika i ovo je nešto što se ne može posmatrati skrštenih ruku", istakao je Arsenić.

Na području RS-a djeluje 20 hiljada registrovanih poljoprivrednih gazdinstava od čijeg rada zavisi egzistencija blizu 100 hiljada ljudi.

Nakon nesupjelog sastanka predstavnika državnog  ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i entitetskih ministarstava poljoprivrede održanog u utorak u Sarajevu zvaničnici državnih i entitetskih vlasti naveli su kako strahuju od toga da će ovaj potez izazvati recipročne mjere u EU, odnosno, da može doći do blokade izvoza bh. proizvoda na to tržište.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.